Gündem

İmamoğlu ve Yavaş, iki koltukta birden oturabilir mi?

07 Mart 2023 10:37

Altılı Masa’daki krizin çözülmesinde yoğun çaba harcayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı yardımcısı olma kararı tartışılmaya devam ediliyor. Cumhurbaşkanı Hukuk İstişareleri Kurulu üyesi Mehmet Uçum’un anayasaya işaret ederek, “vesayet makamı ile belediye başkanlığının birleştirilemeyeceği” çıkışına, CHP’li hukukçulardan Mehmet Karlı’dan yanıt geldi.

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, bugünkü köşesinde Mehmet Karlı’nın dün CHP’ye gönderdiği, “Millet İttifakı İçin Krizden Çıkış Önerisi” başlıklı görüşüne yer verdi. Buna göre, Uçum’un yorumuna karşı çıkan Karlı, yazısında iki başkanın cumhurbaşkanı yardımcısı olmalarında anayasal engel bulunmadığını ve istifa etmelerinin gerekmediğini vurguladı. Karlı, şöyle dedi:

“İmamoğlu ve Yavaş, -ikisi birden ya da biri başkan yardımcısı olarak konumlandırılabilir. Başkan yardımcılığı resmi bir adaylık süreci gerektirmediği için adaylık sürecinde istifaları gerekmez. Bu açıdan CHP’nin haklı gerekçesine saygı duyulur. İki başkanın kampanyadaki rolleri ve profilleri yükseltilir. Akşener’in tavsiyelerine saygı duyulur.”

Karlı’ya göre, başkanların iki görevi aynı anda yürütmeleri için bir anayasal engel bulunmuyor. Ancak bu durumu kolaylaştırmak için yasal düzenleme öneriyor.

Karlı, şöyle devam etti:

“En muhtemel eleştiri belediye başkanlarının görevlerine mani olacağıdır. Lakin çift görev sahibi olmak istisnai değildir. 2017’ye kadar Fransa’da politikacıların birden çok seçilmiş pozisyonda olabilmeleri kabul edilmiştir. İki başkan yardımcısından biri şehircilik politikalarından, diğeri deprem ve afet hazırlığından sorumlu olabilir. Bu şekilde birlikte daha verimli çalışmaları sağlanacaktır.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

TIKLAYIN - Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum: Aynı kişinin hem cumhurbaşkanı yardımcısı hem belediye başkanı olması, anayasanın açık ihlalidir