Gündem

İmamoğlu’ndan Bahçeli’ye "Türk Ocakları" göndermesi

29 Haziran 2022 15:33

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB ile İslam Sempozyumu düzenleyen Türk Ocakları İstanbul Şubesi’nin görevden alınmasına tepki gösterdi. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin sempozyumun açılışına katılan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik açıklamalarına da atıf yapan İmamoğlu, “Sayın Kılıçdaroğlu'nun Türk Ocağı’na gösterdiği hassasiyetin ben şahidiyim. O hassasiyeti bir başka genel başkan gösterse Türk Ocağı bugün çok daha rahat, çok daha huzurlu yerlerde olurdu” dedi.

Sözcü'de yer alan habere göre, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, Bağımlılıkla Mücadele ve Rehabilitasyon Şube Müdürlüğü'nün mart ayında Bağcılar'da açtığı Sosyal Uyum Destek Merkezi'nde incelemelerde bulundu, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. İmamoğlu'na İBB ile Türk Ocakları İstanbul Şubesi'nin ortaklaşa düzenlediği ve açılışına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun katıldığı “İslam Sempozyumu” nedeniyle Türk Ocakları Genel Merkezi'nin İstanbul şube yönetimini görevden alması ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin tepkisi soruldu.

"Kimse savcılığa kalkmasın"

İmamoğlu, şöyle konuştu:

"Üzüntüyle takip ettim. Bazı kurumlar vardır, topluma mal olmuştur. Toplumun farklı kesimleriyle bağ kurmuştur. Ve uzun yıllar süren bir hizmet alanı olan bu tür sivil toplum kuruluşlarının varlığından kimin, ne zaman haber aldığını ya da nasıl iş birliğinde olduğunu bazen kimse bilemez. Örneğin 110 yıllık Türk Ocağı ile benim de bir bağım olmuş olabilir. Benim de yakınlarımın geçmişte içinde olduğu bir  ortam olabilir. Olabilir derken tahminen elbette konuşmuyorum, mesaj veriyorum buradan. Ve dolayısıyla benim ruhumda da saygın bir yeri  vardır, olabilir. O bağlamda kimse bulunduğu koltuk üzerinden yargıçlığa, savcılığa kalkmasın. İnsanları yargılamaya kalkmasın.

Bu tür kurum ve kuruluşlar hele hele adı Türk Ocağı olduğu bir yerde, o iki önemli kavramı taşıdığı bir yerde, bu ülkenin sınırları dahilinde her yerde hizmet etmelidir. Herkese sesini duyurmalıdır.

Bizim gibi kurumlar ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bu tür saygın sivil toplum kuruluşlarına hizmet ederler, destek  olurlar, ortam sağlarlar ve orada gelirler bu çalışmalarını yürütürler.  Yapılan iş ve işlem böyle bir işlem."

“6 sene sonra mı uyandılar?"

Aynı sempozyumun 2016 yılında da CHP'li Kartal Belediye işbirliği ile düzenlendiğini hatırlatan İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Yani 6 sene sonra mı uyandı acaba diye düşünüyorum. Siyasi konjonktürün ya da siyasi söylemlerin etkisi altında mı kalındı diye acaba düşünüyorum. Benim Türk Ocağı’na faydalarım olmuştur. Kimse bunu bilemez. Belki farkındadırlar, değillerdir, merkezine de faydalarım olmuştur. İstanbul gibi başka yerlere de faydalarım olmuştur. Yarın da olacaktır. Yani bu kararın altında ezilirler. Ezildiler de zaten. Bence ezildiler, sesleri bile çıkamayacak bu saatten sonra. Yaptıkları işlemle ilgili hamle bile yapmamaları lazım. Kendilerine bir çeki düzen vermeleri lazım diye düşünüyorum. Bu bağlamda siyasetin etkisi altında kalmasınlar.

"Bir başka genel başkan Kılıçdaroğlu'nun gösterdiği hassasiyeti gösterse Türk Ocağı bugün çok daha rahat olurdu"

"CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun Türk Ocağı'na  gösterdiği hassasiyetin ben şahidiyim. Bir başka genel başkan gösterse Türk Ocağı bugün çok daha rahat, çok daha huzurlu yerlerde olurdu. Bakın benim genel başkanım çok hassasiyet göstererek; ‘katkı sunulması gereken sivil toplum kuruluşlarından, iş birliği yapılması gereken sivil toplum kuruluşlarından biridir’ diyen bir insana dönük bu şekilde bir ortam. Yani orada sanki sadece il başkanına  kıvrak bir tarifle mesaj verilen bir durummuş gibi…Hani kimse bizi  kandıracak durumda değil. Orada bu işin sahibi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığıdır. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu orada ev sahibidir.

"Saygıdeğer genel başkanım Kemal Kılıçdaroğlu orada bu sürecin destek olanı, motive edenidir. Dolayısıyla diğerleri de misafirlerdir. Bu süreçleri değerlendirirken, karar verirken bunlara dikkatli olacaklar ve hassas davranacaklar. Süreci yakinen takip ediyorum. Ama bir baksınlar; Ekrem İmamoğlu acaba Türk Ocağı’na başka zamanlarda, başka tarihlerinde sıkıntıda oldukları zamanlar yanlarında olmuş mu, olmamış mı? Olduğu zaman acaba ne düşündüler? Bu kararı alırken ne düşündüler? Ben onlara soru soruyorum sadece. Bu kadar söyleyeceğim. Üzüntüyle karşılıyorum. Umarım yanlış karardan geri adım atarlar hızlıca."

Fatih'te geçen pazartesi günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türk Ocakları İstanbul Şubesi'nin işbirliği ile İslam Dünyası Meseleleri ve Çözüm Yolları Sempozyumu düzenlenmişti. Sempozyuma CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türk Ocakları İstanbul Şubesi Başkanı Cezmi Bayram ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katılmıştı.

Söz konusu programa MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tepki göstermiş; "Kılıçdaroğlu'nun Türk Ocakları Sempozyumu'nda ne işi var? Ya bunu nasıl yaptınız? Nasıl böyle bir hatanın faili oldunuz? Bu gaflete nasıl kapıldınız? Bizim asıl Ocağımız, teslim olmuş bir Ocak değildir. Adı ve unvanı da tertemiz ülkü erlerinin inancıyla, şehit ve gazilerimizin kahramanlığıyla bayraklaşan Ülkü Ocakları’dır" ifadelerini kullanmıştı. 

Türk Ocakları Genel Merkezi yayınladığı mesaj ile MHP lideri Bahçeli'ye yanıt vermiş; “Türk Ocakları yönetiminin milliyetçilik konusunda hiç kimseden ders almaya ihtiyacı yoktur. Türk Ocakları parti siyasetinin dışındadır ancak Türk kelimesinden tüyleri diken diken olanlarla yol yürümemiştir, yürümeyecektir. Türk Ocakları partiler üstüdür ancak Ermeni soykırımı yalanının propagandasını yapanlar veya hangi cenahtan olursa olsun Türk Devletine ‘seri katil’ diyenlerle bir arada olmamıştır olmayacaktır” demişti.

TIKLAYIN - Kılıçdaroğlu'nun sempozyumunda konuştuğu Türk Ocakları’nın İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu görevden alındı

TIKLAYIN - Türk Ocakları'ndan Bahçeli'ye yanıt: Milliyetçilik konusunda hiç kimseden ders almaya ihtiyacımız yok

TIKLAYIN - AKP'li Aydemir'den Türk Ocakları'na Kılıçdaroğlu tepkisi: Adınız ne, fonksiyonunuz ne?

TIKLAYIN - Bahçeli: Kılıçdaroğlu'nun Türk Ocakları Sempozyumu'nda ne işi var?