Gündem

İmamoğlu, kendinden önceki belediye yönetime yüklendi: Birilerinin cebine basit hesapla 85 milyar dolar aktardılar

“O parayla insanlarımızın hayatını teminat altına alırdık”

27 Ağustos 2024 11:14

T24 Haber Merkezi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, kendinden önceki yönetimlerinin kentsel dönüşüm politikalarını eleştirdi. Eski yönetimin verdiği sözleri hatırlatan İmamoğlu, “Zeytinburnu, Bahçelievler, Bağcılar, Esenler, Gaziosmanpaşa durduğu yerde duruyor ama oralarda bizim hesabımıza göre kamu alanında arazide konut üreterek ya da birilerinin arazisine ekstra imar vererek birilerinin cebine basit hesapla 85 milyar dolar aktardılar” dedi.

İBB Başkanı İmamoğlu, KİPTAŞ tarafından Gaziosmanpaşa’da yapılan kentsel dönüşüm projesinin kurası yapılacak törene katıldı. İmamoğlu, eylül ayı itibariyle ilk teslimlere başlanacağını duyurdu.

İmamoğlu burada yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

“İnsanların evini mi yapacaksınız yoksa çok sevdiğiniz birkaç kişinin cebinin iyileşmesini mi düşüneceksiniz? Meseleyi vatandaş odaklı ele aldığınızda bu işler tıkır tıkır işler ve sorunlar çözülür. İstanbul’un boş buldukları her alanını lüks konut üretmeye çevirdiler kentsel dönüşüm kavramını bizden önce son 15 yılda. TEM otoyolunun kuzeyinde yeni yapılaşmalar gösterdiler dediler ki biz bağcıları esenleri kurtaracağız. Sahilde konutlar yapıldı bunlarla biz Bahçelievler’i Zeytinburnu’nu kurtaracağız dediler. Zeytinburnu, Bahçelievler, Bağcılar, Esenler, Gaziosmanpaşa durduğu yerde duruyor ama oralarda bizim hesabımıza göre kamu alanında arazide konut üreterek ya da birilerinin arazisine ekstra imar vererek birilerinin cebine basit hesapla 85 milyar dolar aktardılar. O 85 milyar dolara bu şehrin bahsettiğimiz bütün kötü yapı stokunu dönüştürür güçlendirir insanlarımızın hayatını teminat altına alırdık. Yazık değil mi? Biz de yanlış yaparsak acımasız olun. Biz sizin hakkınızı hukukunuzu korumak için seçildik öyle değil mi? Geçmişten bugüne yapılan bu hatalarla şehirleri soktukları sıkıntılar yaşamı zorlaştıran koşullar işte bugün yaşadığınız bir kısım ekonomik sıkıntıların da işsizliğin de yoksulluğun da temel sebebini oluşturmaktadır."

"Kangren haline dönmüş bir sorunken çözüme kavuşturuldu"

Belediye, projeyle ilgili şu bilgilendirmeyi yaptı:

"Gaziosmanpaşa We Haliç Kentsel Dönüşüm Projesi’nin bulunduğu bölge, 2012 yılında Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan ilan edildi. Gaziosmanpaşa Belediyesi’ne devredilen taşınmaz üzerine inşa edilmesi projenin yapımına 2016’da başlandı. Ancak o dönemde yaşanan sorunlar nedeniyle, projenin yapımı durma noktasına geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki KİPTAŞ, We Haliç Kentsel Dönüşüm Projesi’ne 2018 yılında dahil oldu. İmamoğlu döneminde göreve gelen yeni KİPTAŞ yönetimi, imzalanan protokoller uyarınca yüzde 43 seviyesine ulaşması planlanan projeyi yüzde 7,42 seviyesinde devraldı.

Hak sahiplerinin kira ödemelerinde gecikmeler yaşanmasının yanı sıra, geçmişte yapılan yanlış imalatlar nedeniyle sahada zemin kaymaları tespit edildi. Afet riski taşıyan bölgede, inşaat durma noktasındaydı. Teknik olarak mevcut projenin uygulanması imkansız durumdaydı. KİPTAŞ’ın yeni yönetimi, ilk olarak yeterli ödenek olmamasına rağmen, saha güvenliğini sağlayarak iş programı hazırladı. Saha uygulamalarının önünü açmak için üniversitelerle iş birliği sağlandı. Raporlar doğrultusunda güvenli bir proje inşa edebilmek için, 2 bloğun yeri değiştirildi, 1 blok ise iptal edildi. Tüm siyasi partilerle yapılan görüşmeler sonucunda projenin tamamlanabilmesi için gereken ek ödenek ve süre uzatımı kararı, 2023 yılının ocak ayındaki İBB Meclisi’nde oy birliği ile alındı.

Kangren haline dönmüş bir sorunken çözüme kavuşturulan; 8 blok, 687 konut, 28 ticari birim olmak üzere, toplam 715 bağımsız birimden oluşan Gaziosmanpaşa We Haliç Kentsel Dönüşüm Projesi’nin hak sahiplerinin dairelerinin belirlenmesi ve 1. etabın teslim takvimi açıklanması için tören düzenlendi."

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı: İnsan odaklı yönetim anlayışını Gaziosmanpaşa'da egemen kılmak için mücadele ediyoruz

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe ise, “Biz, kimseyi ötekileştirmeden, oy versin vermesin hiç önemli değil, partisi de bizim için önemli değil, vatandaş odaklı, insan odaklı yönetim anlayışını Gaziosmanpaşa'da egemen kılmak için mücadele ediyoruz. Etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

KİPTAŞ Genel Müdürü: Yoğun bir şekilde örnek işler yapmaya devam edeceğiz

KİPTAŞ Genel Müdür Ali Kurt da konuşmasında, “Bugün toplamda 373 hak sahibinin dairelerinin belirlenmesi için kurayı çekeceğiz. Teslim takvimimize başlayacağımızı söylemiştik. Projemizi etaplar halinde teslime de başlıyoruz. 2 Eylül Pazartesi itibariyle, yani önümüzdeki hafta Pazartesi, 150 hak sahibimizin olduğu 3 bloğun da teslimine başlıyoruz. Kördüğüme dönmüş birçok projenin çözüm ortağı oldu KİPTAŞ bu dönemde. We Haliç bunlardan biriydi. Karanfilköy bunlardan biriydi. Genelde polemiklerden uzak durarak, anlık reaksiyonlara cevap verme gereği duymuyoruz. Çünkü icraatlarımızla gündeme gelmek istiyoruz ve icraatlarımızı tamamladığımız zaman, gereken kişilere, gereken cevapları vermek gibi bir tarzımız var. Yoğun bir şekilde örnek işler yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Bakırköy 23. Noter Başkatibi Nurettin Aytekin nezaretinde, tören kapsamında, 10 hak sahibinin belirlenmesi için çekilişlerine geçildi. Kamuoyunun, 24 Mart 2019’daki seçim kampanyası sırasında İmamoğlu’nun seçim otobüsünü, 4 tansiyonla, 4 kilometre boyunca takip etmesiyle tanıdığı, kendisi de Gaziosmanpaşa sakini olan 77 yaşındaki Müzeyyen Şahbaz da tören ve çekiliş boyunca İBB Başkanı’na eşlik etti.