Gündem

İmamoğlu: İBB Başkanı karşınızda duruyor; Cumhurbaşkanı'na teşekkür ederim, bir yanlıştan dönülmüştür

"Ben artık Anadolu Ajansı'nı umursamıyorum"

01 Nisan 2019 08:16

CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, dün akşamdan bu yana 10 kez kameraların karşısına geçti. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven'in, "İmamoğlu önde," diyerek verdiği rakamlarla kendisini teyit ettiğini söyleyen İmamoğlu, MHP ve AKP'nin kurduğu Cumhur İttifakı'nın AKP'li adayı Binali Yıldırım'ın İstanbul'daki billboardlara teşekkür pankartlarının asılmasına yaptığı çağrıların karşılık bulduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bu konuda teşekkür eden İmamoğlu, "Bir yanlıştan dönülmüştür" dedi.

İmamoğlu, sabaha karşı saat 04:30'da yaptığı açıklamada, "27 bin 919 oy farkla öndeyim" demişti. İmamoğlu 07:22'de bir açıklama daha yaparak, "Aramızdaki fark 28 bin 27'dir" diyerek sık aralıklarla vatandaşları ellerindeki verilerle bilgilendirdi.

Sabah saatlerinde Fox TV'de canlı yayına bağlanarak açıklamalarda bulunan İmamoğlu, Yıldırım ile aralarında resmi olmayan sonuçlara göre 27 bin 371 fark bulunduğunu kaydetti. Öte yandan İmamoğlu, yaklaşık 8 saattir herhangi bir veri akışında bulunmayan Anadolu Ajansı'nı eleştirdi.

İmamoğlu canlı yayında yaptığı konuşmasında, henüz sonuçlar açıklanmadan Yıldırım'ın 'teşekkür' konuşması yapmasını ve İstanbul'daki billboardlara teşekkür mesajlarının asılmasına tepki göstererek, Erdoğan'a çağrıda bulunmuş, "Kesinlikle müdahale etmeli" demişti.

TIKLAYIN - Sandıkların yüzde 99'u açıldı; İzmir şaşırtmadı, Ankara'da Yavaş kazandı, gözler İstanbul'da

TIKLAYIN - YSK başkanı Güven: İstanbul'da İmamoğlu önde

Ekrem İmamoğlu onuncu kez kameralar karşısına geçti

İmamoğlu şunları kaydetti:

"YSK’nın verilerine göre yüzde 89.74 sisteme giren oyun sayısı. 27 bin 806 oy fakrı. Sisteme girilmeyen sandık sayısı 82. Dolaysıyla şu anda kalan sandıklardaki toplam seçmen sayısı 24 bin civarında. Bu işin matematiksek sonucu sona ermiştir. Bence YSK’nın verilerinin bütün ajanslar paylaşabilir zira Türkiye’nin günün sonunda kararı verecek olan kurumun sayıların rakamlarını paylaşıyoruz. Bunlardan daha önemli bir kurum yok. Bizim beyanımız değil bu. Ekranları üzerinden fotokopisini alarak YSK’nın sayfasını paylaştık. Bazı ajanslar paylaşıp sonra kaldırmışlar, üzülerek takip ediyorum. 290 bin geçersiz oy olduğunu sanki burada bir şeyler çıkartılabilir mi diye arayış içindeler. Burası dipsiz kuyuya döner, altından kimse kalkamaz. Geçersiz oy bütün seçimlerde vardır.

"Afişlerle ilgili çağrımızın karşılık bulduğunu duydum. İstanbul'un farklı yerlerindeki afişlerin sökülmesine dönük işlemlerin başlatıldığını duydum. Bu süreç nezaket ve karşılıkllı anlayışla sürdürülebilir. Çatı süreci oluşturmak adına Sayın Cumhurbaşkanıma sesleniyorum; bu sürece mutlak ilgi duymalarını, bu sürecin sonuca bağlanmasını ve inşallah bunu en kısa sürece adil bir şekilde sonuçlanmasının Türkiye'nin dünya nezdinde itibarının zedelenmesini ortadan kaldıracaktır.

"Şimdi aldığım bilgiye söre verdiğim sayıları az önce YSK teyit etmiş durumdadır.

"Görevini yerine getirmesinden ötürü YSK’ya bu süreçte 16 milyon insanımızın yüreğine su serptiğinden dolayı teşekkür ediyorum."

Fox TV'ye konuşan CHP'nin adayı İmamoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"Buradaki son veri 4 milyon 155 bin 141, 4 milyon 127 bin 470 bin yani 27 bin 371 fark var . girilmemiş sandık sayısı 113. Burası bizi teyit ediyor. Gidişat bizim verimizle çok yakın bir sağlamayla ortaya çıkacak. YSK görüyorsunuz şurada amblemi var. Sadece 3-4 dk önce verilen rakamlar. Bu da diğer YSK’nın aynı sayıların totali. Yüzde 99.60 katılım oranı var.  31.186. Yani YSK'nın teyidi. CHP’nin ana giriş sisteminin teyidiyle beraber bize göre YSK’ya göre başka hangi kurum var bilmiyorum. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu. 16 milyon insan bunu istedi.

"Sayın Yıldırım'a bu manipülasyonun bir parçası olmamasını öneriyorum"

"Üzücü buradan tekrar çağrımı yapmak istiyorum. Sayın Binali Yıldırım bu ülkeye meclis başkanlığı yapmış biri, Sayın Yıldırım bu manipülasyonun bir parçası olmamasını öneriyorum. Bu manipülasyona dur demesini. Ben olsam bunu yaptırmam. O siyasi iradeleri kınıyorum. O çalışanlar bizim emekçi kardeşlerimiz onları elbette değil. Biran önce bu hatadan dönemleri gerektiğini söylüyorum. Sayın cumhurbaşkanlığını göreve davet ediyorum.

"(Küçükkaya: Hiç uyudu mu Ekrem Bey?) Hiç uyumadım.

"Uyumayı düşünmüyorum büyük bir sorumluluk bu. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde böyle bir an bildiğim kadarıyla yok. Gülümserken umudumla gülümsüyorum. Gecenin saat 4’ünde çocuklarımız geldi. Ağlayanlar oldu. Bunlar üzücü şeyler. Bakın tekrar ediyorum CHP, İyi Parti ya da Ak Parti meselesi değil artık. Bir vatandaş İstanbul’da Kasımpaşa’da doğmuş cumhurbaşkanı, geldiği yeri herkes biliyor. Bu millet kendi verileriyle bir yere taşınıyor. Her defasında millet ne derse o olur diyen bir anlayışı var. Bugün ne oldu. Bir sürü manipülasyon duyuyoruz. Gerçekleşmediği için bir şey söylemek istemiyorum. Biz normalleşen bir ülke, demokrasi yaşayacak mıyız? İnsan fani gelip geçiyor yani. Bu kenti biz de birilerine bırakacağız. Ben sayın cumhurbaşkanı başta olmak üzere hiç kimsenin kötü alınmaması için gerekenin yapılmasını istiyorum. Bir vatandaş olarak istiyorum. Ben bugün toplumun vicdanına sesleniyorum. Damarlarında tek bir damla partizanlık yok. Ben bu şehre hizmet isteyen, tek bir gün kötü söz kullanmamış. Sanki Türkiye’nin bir sonu bir miladı gibi, yapmayın. Kendileri açıkladı 4.5 yıl görev süreleri var. Tamam Yapsınlar birbirimizin ayağına çelme takmadan yapalım. Adalete çağırıyorum. Adalet duygularını gözden geçirmeye çağırıyorum. (Küçükkaya: YSK başkanı ile herhangi bir temasınız oldu mu?) YSK ile ilgili şu anda tespit ettiğimiz bir olumsuzluk yok. YSK demokrasi adına bu ülkenin kutsal bir makamıdır. Verilerimizle de örtüşüyor. Bundan sonra da alınacak her karar önemlidir. Yargı çok önemli, yüksek seçim kurulu çok önemli. YSK‘nın eleştirilecek bir hamlesini görmedim.

"Bir partinin kanalı olsa böyle tweetler atardı herhalde; Anadolu Ajansı'nı kınıyorum"

"(Küçükkaya: Adalet ve Kalkınma Partisi itiraza mı hazırlanıyor?) Hukuk kurulumuz var. Hem burada Ankara'dan MYK üyesi arkadaşlarımız var. Karşılıklı itirazlar olduğunu biliyorum. Geçersiz oylara dair henüz bize bir veri gelmedi. İnşallah şaşırtacak toplumu yine bu anlamda sıkıntıya sokacak kutsal kurumumuzu zedeleyecek bir durum yaratmazlar. AA 7-8 saattir veri girmiyor ama tweet atıp duruyor. Sanki, bir partinin kanalı olsa, ya da partiye ait sözcü bir internet sitesi olsa böyle tweetler atardı herhalde. Kınıyorum.

Binali Yıldırım'ın pankartlarına tepki: Erdoğan kesinlikle müdahale etmeli

"Ben olsam etmezdim derhal indirirdim. Biri gitmiyorsa kendi evladımı gönderir söktürürdüm. Böyle bir şeye tenezzül etmem. Sayın cumhurbaşkanının 2023'e kadar görev yetkisi var biz kimin kapısını çalacağız. Manipülasyona dur diyecek kendileri. İki konuşmasında da dinledim ben ortamın düzelmesine dönük bir vicdanla konuştuğunu hissetti. Kesinlikle müdahale etmeli. 16 milyonun insanın vicdanıyla sayın cumhurbaşkanına iletiyorum.

"(İmamoğlu'nun içinde hangi fırtınalar kopuyor?) Tabii ki demokrasiden asla ümidini kesen bir toplum olamayız. 144 yıllık bu topraklarda demokrasi mücadelesi var. Bugün itibariyle elbette nefesimizde hafif bir ferahlık var ama tam yerine ulaşmadı. İnsanlar gerçekten kendini mutlu hissediyor. Bazen yöneticiler nerede hata yapıyor diye düşünüyorum. ne olacak siyaset bir günde bırakılacakmış gibi yapılması gereken bir görevdir. Ben bu görevi aldım bugün başlamalıyım. Yarın hep birlikte olacağız, kaybeden kazanan yok herkes birbirine selam versin. Siyasi partilere taraf olmak, hayatın her anına doğru sürüklemek doğru değil .Siyaset bir araç. Demokrasi bize çok derin bir enfes aldıracak.

"Süreç şöyle işler, YSK bir açıklama yapar. Elbette bunun bir kesinleşme süreci vardır, bir zaman işleri sonra mazbatanızı alırsınız, insanlar gelir sizi alkışlar, bir sürü görev sizi bekler. Birkaç gün bile bu şehre zarar ziyan.Ben dosya dosya ıslak imzalı ütün evrakları sizin önünüze koyacağım. Hepsi elimizde hepsini size göstereceğiz. Biz buna göre konuşuyoruz. Bu tutanakları heyet imzalamış , görevlilerin ellerinden geçmiş, sistemde bu görülüyor. daha ne olacak yani .İlk değil, son değil her zaman... Şunu da istemiyoruz ama 5 yılda 7 seçim istemiyoruz. Benim evdeki çocuklar bile seçimi duymak istemiyor yani. 

"Günü gelince herkese cevabım olur, kuşkulanmasınlar"

"Günü gelince herkese cevabım olur, kuşkulanmasınlar. Nezaketi elden bırakmam ama demokrasi adına son anıma kadar mücadele veririm."

İmamoğlu, Twitter hesabının biyografisinde "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı I Mayor of Istanbul Metropolitan Municipality" yazarak güncelleme yaptı.