Gündem

İmamoğlu davası: Bilirkişi raporu, sanık ifadelerini yalanladı

Kaldırım taşlarını kullanarak saldırdıkları ve küfür ettikleri tespit edildi

12 Şubat 2024 15:43

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu'nun Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Erzurum'da gerçekleştirdiği "Halk Buluşması" sırasında uğradığı taşlı saldırıyla ilgili Erzurum 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın üçüncü duruşması bugün yapıldı. Bilirkişi raporu, sanıkların ifadelerini yalanladı.

Görevsizlik kararı talep edildi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik taşlı saldırı ile ilgili 28 sanığın yargılandığı dava, 29 Nisan'a ertelendi. Erzurum 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılan davanın üçüncü duruşmasında, İmamoğlu'nun avukatları, sunulan bilirkişi raporunun eksik olduğunu öne sürerek, daha kapsamlı bir rapor hazırlanmasını talep etti. Avukatlar, raporda taşların kimler tarafından atıldığının belirtilmemiş olmasını eleştirdi ve mahkemenin görevsizlik kararı vermesini istedi.

Aynı olay sırasında yaralanan 5 mağdur adına savcılık tarafından ek dava açıldı. Bunun üzerine mahkeme, sanıklardan ek savunmalarını aldı. Tutuksuz yargılanan sanıklar, daha önce verdikleri savunmaları tekrarladılar.

Suçlamaları reddettiler

Yaralama suçlamasıyla ilgili yeni bir dava açılan sanık Furkan K., savunmasında olay günü sadece gezme amaçlı Cumhuriyet Caddesi'nde olduklarını, kendilerine taş atılması ve küfürlere maruz kalmaları sonucu, olaylara karıştıklarını belirtti. Furkan K., kendilerinin taş veya slogan atmadıklarını, olaylara bilinçli olarak katılmadıklarını ve kimseyi yaralama amacıyla hareket etmediklerini ifade etti.

Erzurum 7. Asliye Ceza Mahkemesi, davayla ilgili eksiklikleri tamamlamak amacıyla duruşmayı 29 Nisan tarihine erteledi. Toplam 28 kişinin tutuksuz yargılandığı davada, sanıklar hakkında 'silahla kasten ve basit yaralama' suçlarından 2 yıldan 9 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Bilirkişi raporu sanık ifadelerini yalanladı

Duruşmada sunulan bilirkişi raporunda ise, sanıkların ifadelerinde belirttikleri gibi zararsız nesneler değil, kaldırım taşlarını kullanarak saldırdıkları ve küfür ettikleri tespit edildi. Bu rapor, adli emanette bulunan toplam 16 video kaydı ve 7 fotoğrafın incelenmesi sonucunda hazırlandı. 48 sayfalık uzman bilirkişi raporunda, görüntülerdeki kişilerin, İmamoğlu'nun bulunduğu araca "Allahu Ekber" tekbirleriyle saldırdıkları belirlendi.

2'şer yıldan 9'ar yıla kadar hapis cezası talebi

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Barış S, Cengiz E, Şenol Ç, Abdulhakim U. ve Murat A. hakkında "silahla kasten yaralamaya teşebbüs" suçundan 1 yıl 6 aydan 4 yıl 6 aya kadar hapis, Ahmet K, Doğukan K, Enes Y, Emrah T, Abdullah A, Dursun P, Ferdi S, Furkan K, Muhammed Haktan S, Muhammet Emin Ö, Oğuzhan U, Osman K, Ömür K, Serhat K, Serhat M, Soner H, Vefa Ö, Yakup Emre A. Muhammed Ç, Muhammed K, Muhammed Akif K ve Yunus Emre D. hakkında ise "silahla kasten yaralamaya teşebbüs" ile "silahla basit yaralamaya teşebbüs" suçlarından 2 yıl 9 aydan 8 yıl 3 aya kadar hapis cezası talep ediliyor.