Gündem

İmam hatiplerde 'program çeşitliliğine' gidildi: Fen liseleri ile eşitiz

MEB, yayımlanan kitapçıkta imam hatip okulları ile fen ve sosyal bilimler liselerinde aynı derslerin okutulduğuna dikkati çekti

29 Haziran 2019 08:59

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Anadolu İmam Hatip Liselerinde Program Çeşitliliği bölümüne yer verdiği İmam Hatip Okulları Tanıtım Kitapçığı'nda imam hatip okullarının eğitim programıyla sosyal bilimler ve fen liselerinin programı karşılaştırıldı.
 
MEB yayımlanan kitapçıkta bu okullarda sadece dini eğitim değil fen ve sosyal bilimler alanlarında da eğitim verildiğinin vurgusunu yaptı.
 
 

Cumhuriyet'in haberine göre MEB, her yıl imam hatip liselerinin yarısının boş kalmasının ardından bu okullara yönelik çalışmalarını hızlandırdı. İmam hatipleri 6 farklı çeşit kapsamında öğrencilere sunan Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, öğrencilerin lise giriş tercihleri öncesinde “Anadolu İmam Hatip Liselerinde Program Çeşitliliği” kitapçığı hazırladı. Kitapçıkta sadece hafız öğrencilerin eğitim gördüğü Anadolu İmam Hatip liselerinde öğrencilerin din hizmetleri ile ilgili temel becerileri kazanmalarına işaret edildi.

Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, kitapçığın ön sözünde imam hatipler için “Öğrencilerimize doğru inanç, doğru bilgi, doğru düşünce ve doğru davranış kazandırmayı hedefleyen programlar uygulanmaktadır. Devletimizin denetim ve himayesinde gerçekleştirilen bu programlarda, İslam dininin temel iki kaynağı olan Kuran ve sünnet referans alınır” dedi.

Yılmaz’ın dini eğitimi ile vurguladığı imam hatiplerin “fen lisesi”, “sosyal bilimler lisesi” şeklinde öğrencilere aktarılması da dikkat çekti. Kitapçıkta çeşitlendirilen modellerde “Öğrencilerimizin ilgi ve kabiliyetleri doğrultusunda, fen bilimleri alanında insanlığa ve topluma katma değer üreten, okuyan, düşünen ve fikir geliştirebilen, tartışabilen; kişi, grup ya da topluluklar arası yaşanan problemlere çözümler üreten, ürün ortaya koyabilen; öz güvenleri yüksek, kendi medeniyet değerlerinin farkında olan; liderlik becerisine, milli ve evrensel değerlere sahip bireyler olarak yetişmelerini sağlamak” amacı da yer aldı.

Bakanlık yayımlanan kitapçıkta fen programı uygulayan imam hatipler ile giriş puanı yüksek olan fen liselerini kıyasladı. Ders programlarının karşılaştırmalı yer aldığı kitapçıkta, dini eğitim vurgusu geri plana atılarak “Anadolu İmam Hatip Lisesi fen programı uygulayan okullarımız normal bir fen lisesi ile aynı. Sadece yabancı dil, spor-sanat ve bilgisayar bilimi derslerinde farklılıklar vardır” denildi.