Dünya

İlk tutuklama 43 yıl sonra gelmişti; İrlanda'daki Kanlı Pazar'a ilişkin 4 askerin daha yargılanması bekleniyor

Kuzey İrlandalı savcılar 14 Mart'ta konu ile ilgili açıklama yapacak

02 Mart 2019 15:01

T24 Dış haberler

Emekli İngiliz ordusu mensuplarının 47 yıl önce meydana gelen Kanlı Pazar/ Bogside katliamı ile ilgili yargılanmaları gündemde. 4 eski İngiliz paraşütçü askerin yakın zamanda cinayet ile yargılanması bekleniyor. 

Kanlı Pazar olaylarında Britanya askerleri Kuzey İrlanda Sivil Haklar Derneği'nin düzenlediği bir yürüyüşte 26 silahsız protestocuya ateş açmıştı ve 14 kişi hayatını kaybetmişti. The Telegraph’ın yetkililerden aktardığına göre şimdi 60’lı ve 70’li yaşlarında olan eski paraşütçü askerler, 14 Mart’ta cinayet suçlamalarıyla karşı karşıya kalabilirler. 

The Telegraph'ın haberine göre bu açıklama polis ve savcıların 7 yıldır yürüttüğü bir soruşturmanın sonunda geldi. Kuzey İrlandalı savcılar 14 Mart'ta, Kanlı Pazar'da hayatını kaybeden insan hakları protestocularının aileleriyle bir araya gelip askerlerin hakim karşısına çıkıp, çıkmayacağını açıklayacak. Habere göre alınan karar ne olursa olsun siyasi karışıklığa ve protestolara sebep olacak.

18 asker hakkında Kanlı Pazar'da aldıkları görev sebebiyle bir soruşturma yürütülüyordu. Bu askerlerden biri geçen Aralık ayında hayatını kaybetti.