Dünya Basınında Bugün

İliç'teki maden faciası dünya basınında: "Siyanürlü toprak Türk madencileri yuttu"

14 Şubat 2024 09:26

T24 Dış Haberler

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni'nin bulunduğu geniş bir alanda, 13 Şubat saat 13.00 sıralarında toprak kayması meydana gelmesi dünya basınında geniş yer buldu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, göçük altında 9 işçinin kaldığını açıkladı.

Madene kuş uçuşu 300 metre mesafede olan Fırat Nehri’ne doğru kayan devasa toprak yığınında siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemeler bulunuyor olma ihtimali nedeniyle dünya basını, olası bir çevre felaketine dikkat çekti. 

Britanya'nın önde gelen gazetelerinden The Guardian, uzmanların toprakta siyanür bulunuyor olma ihtimalinin kayıp madenciler için arama kurtarma çalışmalarını zorlaştırdığını ifade etti. Gazete, çevre aktivistlerinin 2022'de yaşandığı belirtilen bir siyanür sızıntısından bu yana madeni kapattırmaya çalıştığını ifade etti. 

Britanya kamu yayıncısı BBC de Türkiye'de son zamanlarda maden kazalarının sıkça yaşandığını belirtti. 2022'deki Amasra maden faciasında 42 kişinin öldüğünü hatırlatan BBC, siyanürlü toprağın çevreyi zehirleyebileceğine dair bir uzman yorumuna yer verdi.

"Kontaminasyon önlenemezse..."

Voice of America, felaketin yaşandığı bölgede çekilen görüntülerin toprağın önündeki her şeyi yuttuğunu gösterdiğini ifade etti. VoA, Fırat Nehri'nin madenin yakınında bulunduğuna dikkat çekerek, "Kontaminasyon durdurulamazsa çevredeki hayat zarar görebilir" yazdı. 

Reuters'ın aktardığına göre SSR Mining, en az 9 madencinin kayıp olduğu büyük heyelanın ardından hisselerinde yüzde 50 düşüş yaşadı ve madendeki üretimi askıya aldı.  Geçen yılın üçüncü çeyreğinde 56 bin 768 ons altın üreten maden, SSR'nin 2010 yılından bu yana faaliyet gösteren en büyük ikinci altın madeni. Hisselerdeki düşüş şirketin piyasa değerinden yaklaşık 1,03 milyar dolar sildi. 

ABD'li Associated Press'in haberinde Erzincan Valisi'nin nehre siyanür karışmadığına ilişkin sözlerine yer verildi. Aydoğdu, "Şu anda herhangi bir sızıntı yok. Olsaydı açıklardık. Fırat Nehri'ne herhangi bir sızıntı yok. Bir heyelan oldu, dolayısıyla bu heyelan dışında bir sorun yok" demişti. 

AP, madenin Fırat Nehri'ne siyanür sızıntısının ortaya çıkmasının ardından 2020'de kapatıldığını yazdı ve "Şirkete ceza kesilmesi ve temizleme çalışmalarının tamamlanmasının ardından iki yıl sonra yeniden açılmıştı" ifadelerini kullandı. 

Anagold Madencilik'in 2009 yılından bu yana Çöpler Madeni'ni işlettiğini hatırlatan Al Arabiya, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun'un 10 ila 12 işçinin kayıp olduğunu söylediği açıklamasına yer verdi.