Dünya

'İki ay geç tahliye edildiği' iddia edilmişti; Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan 'Serkan Gölge' açıklaması

NASA çalışanı Serkan Gölge, denetimli serbestlikle tahliye edildi

01 Haziran 2019 02:03

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan, 'FETÖ’ye yardım’ suçlamasıyla 4 yıl 12 ay hapis cezasına çarptırılan Türk asıllı ABD vatandaşı Serkan Gölge'nin iki ay geç tahliye edildiği iddiasına ilişkin açıklama yaptı. “Tahliyeye ilişkin bazı haber ve yorumların gerçeği yansıtmadığı” belirtilen açıklamada Gölge’nin, denetimli serbestlik kapsamında ilgili kanun uyarınca tahliye edildiği bildirildi.

NASA çalışanı Gölge hakkında, Adana Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesinin 19 Eylül 2018 tarihli kararıyla "Silahlı terör örgütüne yardım" suçundan 4 yıl 12 ay hapis cezası verildiği aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Cezanın Yargıtay 16. Ceza Dairesinin 20 Mart 2019 tarihli kararıyla onanarak kesinleştiği, 23 Temmuz 2016 tarihinde gözaltına alınan ve 5 Ağustos 2016 tarihinden itibaren tutuklu bulunan hükümlü Serkan Gölge'nin İskenderun İnfaz Hakimliğinin 29 Mayıs 2019 tarihli kararıyla 5275 sayılı ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı hakkında kanun 105/A maddesi ile geçici 6. maddesi uyarınca koşullu salıverme tarihine 1 yıl kalması nedeniyle bakiye cezasının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infazına karar verildiği, karar üzerine 29 Mayıs 2019 tarihinde hükümlünün tahliye edildiği ve hükümlü Serkan Gölge'nin denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle tahliyesinin 5275 sayılı ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı hakkında kanundaki düzenleme uyarınca yapıldığı, aksi haber ve yorumların gerçeği yansıtmadığı kamuoyuna saygıyla arz olunur."

Gölge’nin avukatı Ali Bilgin, müvekkilinin fazladan iki ay cezaevinde kaldığını iddia etmişti. Ali Bilgin şu açıklamalarda bulunmuştu:

“Müvekkilim, tahliyeden tam 34 ay önce (Temmuz 2016’da tutuklandı. Yerel mahkemede 4 yıl 12 ay, yani 60 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ceza İnfaz Kanunu’na göre de bu cezanın yatarı 45 ay (terör suçluları cezanın 4’te 3’ünü, adli suçlular ise cezanın 3’te 2’sini yatar). Müvekkilim 45 aylık cezanın zaten 35 ayını cezaevinde geçirdi. 10 ay cezası kaldı. Zaten yasaya göre müvekkilim denetimli serbestlik kapsamında 2 ay önce tahliye edilmesi gerekiyordu.”

Trump, Erdoğan’a teşekkür etmişti

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray bahçesinde gazetecilere 30 Mayıs’ta açıklamalarda bulunmuş, açıklamasında adli kontrol şartıyla serbest bırakılan NASA çalışanı Serkan Gölge ile ilgili olarak, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ediyorum. Bu konuyu konuşmuştuk” ifadelerini kullanmıştı.

Ne olmuştu?

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’da görev yapan ABD vatandaşı Serkan Gölge, 15 Temmuz darbe girişiminden bir hafta sonra Hatay’da “FETÖ üyeliği” suçlamasıyla tutuklandı.

Yargılama sonunda yerel mahkeme tarafından, “FETÖ üyeliği” suçlamasıyla 7,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Karar Gölge’nin avukatı Ali Bilgin, tarafından istinaf mahkemesine taşındı. İstinafta yapılan incelemede Serkan Gölge’nin “örgüt üyeliği” suçlamasından değil “örgüte yardım ve yataklık” suçlamasıyla yargılanması gerektiği kanaatine varıldı. Eylül 2018‘de istinaf, yaptığı inceleme sonrası, yerel mahkemenin verdiği 7,5 yıllık cezayı bozarak Gölge’nin cezasını 4 yıl 12 aya düşürdü.

Ancak Gölge’nin avukatı Ali Bilgin, bu kararı da temyiz ederek dosyayı Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay da dosyayı 7 ay sonra (Mart 2019) inceleyerek istinafın kararını onadı. Dosyayı ise ancak 2 ay sonra (Mayıs 2019)  infaz hakimliğine gönderdi. İnfaz hakimliği de yasaya göre cezası 1 yıl kalanlara denetimli serbestlik hükmü uygulanacağından Serkan Gölge’nin tahliyesine karar verdi.