Ekonomi

İhracatçılar Meclisi Başkanı'ndan faiz tahmini: Yüzde 15'leri görürüz

Gültepe, asgari ücret tahminini açıkladı

18 Haziran 2023 09:00

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Merkez Bankası'nın 22 Haziran'da açıklayacağı faiz kararında "büyük bir hareket" beklemediğini belirterek "Yüzde 15’leri görürüz diye düşünüyorum" dedi.

TİM Başkanı, Ekonomim'e değerlendirmelerde bulundu. Gültepe, "Avrupalı alıcı, biz yüzde 10’a kadar pahalı olsak tercihini bizden yana kullanır. Ancak şu anda sektörüne göre yüzde 20 ila 40 daha pahalıyız. Bu sorunu gerek enerji, kur ve diğer girdilerimizin çözülmesiyle rahatlıkla aşarız” ifadelerini kullandı.

"Kimde para var ki bize getirsin"

Yeni ekonomi yönetiminin alacağı kararları heyecanla beklediklerini dile getiren Gültepe,Mehmet Şimşek bakanımızın programını açıklamasını bekliyoruz. Bu strateji ve taktik. Faize yüzde 15’leri görürüz diye düşünüyorum. Açıkçası bahsedildiği gibi faizde büyük bir hareket beklemiyorum. Bünyeyi sarsmadan yol alacaklardır. Bir de kimde para var ki bize getirsin. ABD’de yüzde 5’i aşan faizlerden bahsediyoruz” diye konuştu.

Gültepe, “asgari ücret 500 dolar” söylemlerine de, “Bence dolar üzerinden konuşmak hatalı olur. Kur artarsa ne olacak. 10 bin 500 TL ila 11 bin 500 TL arasında bir rakam açıklanacağı öngörülüyor” değerlendirmesiyle cevap verdi.

Faiz beklentisi yüzde 19 seviyesinde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararınını 22 Haziran perşembe günü açıklayacak. Yüzde 8,5 seviyesinde olan politika faizinin yükseltilmesine kesin gözüyle bakılırken, faiz artırımın boyutu merak ediliyor.

AA Finans'ın yaptığı beklenti anketinde ekonomistler, faiz tahmini yüzde 12 ila yüzde 30 arasında oldu. Medyan tahmin ise faizin 1075 baz puan artırılarak yüzde 19,25'e çekileceği yönünde.