Gündem

İddia: Okul öncesi ve ilkokul ilk üç sınıfta da dini eğitim zorunlu olacak

03 Kasım 2023 09:15

Türkiye'de 4’üncü sınıf itibarıyla müfredatta bulunan din derslerinin, okulöncesi ile ilkokulun ilk üç kademesine de zorunlu kılınacağı iddia edildi. Böylece eğitim sisteminde AKP iktidarında tam 18’inci kez sistem değişecek.

BirGün gazetesinden Mustafa Bildircin'in haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı kaynakları okulöncesi ile ilkokul 1, 2 ve 3’üncü sınıfa da din derslerinin zorunlu kılınacağını söyledi. 

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in 31 Ekim’de "Tüm sınıfları kapsayacak şekilde bir müfredat değişikliği için çalışıyoruz” açıklamasını yapmıştı.

Karma eğitimi hedef alan açıklamalarıyla gündeme gelen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in müfredat değişikliği açıklamasının altından dini eğitim hamlesi çıktığı, müfredattan sorumlu MEB Talim ve Terbiye Kurulu’nun sürecin dışında bırakıldığı öne sürüldü. 

Değişiklik kapsamında, okulöncesi ile ilkokul 1, 2 ve 3’üncü sınıfların ders çizelgelerine zorunlu din dersleri ekleneceği bildirildi. Müfredat değişikliğinin, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında gerçekleşmesi için de “Özel bir çaba” sarf edildiği kaydedildi. Çalışmaların, MEB’deki genel müdürlükler aracılığıyla haziran ayı itibarıyla başladığı ifade edilirken yeni müfredatın 2024-2025 eğitim öğretim döneminde okulöncesi, 1, 5 ve 9’uncu sınıflardan itibaren kademeli şekilde uygulanacağı belirtildi.

MEB’in bilimsel danışma ve inceleme organı olan, öğretim programlarını, ters kitaplarını belirleyen Talim ve Terbiye Kurulu’nun dışarıda bırakıldığı sürecin yönlendirmesinin Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu tarafından yapıldığı da iddialar arasında yer aldı.

Tüm derslere ek dini konular 

Okulöncesi ile ilkokula din dersleri getirmeyi hedefleyen düzenleme hazırlığına yönelik ayrıntılar bunlarla da sınırlı kalmadı. Temel eğitim kademesindeki tüm derslerin müfredatına bir şekilde, “Dini konuların” ekleneceği, bu yolla din dersi dışında dahi öğrencilere dini eğitim verileceği öne sürüldü.