Gündem

İçişleri Bakanlığı'ndan 1 Mayıs açıklaması: Tüm itinamıza rağmen ortaya çıkan manzaranın sorumluluğu DİSK yetkililerinde

Taksime Çelenk bırakmak isteyen DİSK üyelerine polis müdahalede bulunmuştu

01 Mayıs 2020 18:47

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde İstanbul'da yaşanan olaylarla ilgili, "İstanbul'da DİSK tarafından yasal olmayan bir yürüyüşe kalkışılmıştır. Tüm uyarı ve ikazlar yapılmıştır. Buna rağmen ısrar edilmiş, ekiplerimize mukavemet gösterilmiş ve saldırılmıştır" dedi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim'e çelenk bırakmak isteyen Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) mensuplarına polis müdahalede bulundu. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel Sekteri Adnan Serdaroğlu, Enerji Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, Gıda İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Dev Sağlık İş Genel Sekreteri Erdoğan Demir'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.

TIKLAYIN - 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim'e çelenk bırakmak isterken gözaltına alınan DİSK'liler serbest bırakıldı

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü ve Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, 1 Mayıs Emek Dayanışma Günü'nde İstanbul Taksim'de yaşanan olaylara ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı. Koronavirüs salgınına ve 31 ilde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasına rağmen, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün ruhuna uygun kutlanabilmesi için tüm illerde gerekli izinlerin verildiğini belirten Çataklı, dün 69 ilde 148 etkinlik, bugün ise 18 ilde 36 etkinlik düzenlendiğini ve bu etkinliklerin sorunsuz bir şekilde tamamlandığını ifade etti.

Bugün İstanbul'da, Birleşik Kamu-İş, Enerji-Sen, Hak-İş, Hak-Sen, Nakliyat-İş, Sahim-Sen, Sime-Sen ve Türk-İş Sendikaları'nın organizesinde 10.00-11.30 saatleri arasında 10 kişiyi geçmeyecek şekilde etkinlik düzenlendiğini ve Taksim Anıtı'na çelenk bırakma etkinliklerinin de normal olarak sona erdiğini işaret eden Çataklı, şunları kaydetti:

"Ancak 1 Mayıs öncesi bakanlığımız tarafından konfederasyon yetkilileri ile en üst düzeyde dahi defalarca görüşülmüş olmasına rağmen bugün İstanbul'da DİSK tarafından, içinde siyasi kimlikli kişilerin de olduğu halde yasal olmayan bir yürüyüşe kalkışılmıştır. Tüm uyarı ve ikazlar yapılmıştır. Buna rağmen ısrar edilmiş gerek ilgili konfederasyon gerekse mensupları için de provokasyona açık bir ortam oluşturulmuş, ekiplerimize mukavemet gösterilmiş ve saldırılmıştır. Dünyanın pandemi ile mücadele ettiği, birlik ve beraberlik içinde uyumla hareket etmemiz gereken böylesi bir dönemde, tüm itinamıza rağmen ortaya çıkan manzaranın sorumluluğu maalesef bugünle münasip olmayan davranışları ortaya koyan konfederasyon yetkililerine aittir. DİSK'e ait çelenk, 5 HDP Milletvekili, 3 CHP Milletvekili, 1 TİP Milletvekili olmak üzere toplam 9 milletvekili tarafından 12.40 itibariyle Taksim Anıtı'na bırakılmıştır."