Ekonomi

İbrahim Kahveci: İktidar değişmedi ama politika değişerek muhalefetin dile getirdiği rasyonele dönüş gerçekleşmiş oldu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Türkiye’nin rasyonel zemine dönme dışında bir seçeneği kalmadı" diye konuşmuştu.

12 Haziran 2023 06:43

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, seçim öncesi Recep Tayyip Erdoğan'ın dile getirdiği ekonomi politikası yerine muhalefetin dillendirdiği rasyonel ekonomi politikasını devreye aldığını belirterek, "Yani iktidar değişmedi ve muhalefet seçimleri kazanamadı ama politika değişerek muhalefetin dile getirdiği rasyonele dönüş gerçekleşmiş oldu.

Seçim öncesi düşük faize dayalı ‘Türkiye Ekonomi Modeli’ni’ bir anda rasyonel olmayan (akıl dışı) politika ilan edilerek rasyonel politikalara dönüleceği açıklandı" dedi. 

Kahveci, yazısında, Türkiye'de beklenen yıllık enflasyonun yüzde 50-60 aralığında olduğunu kaydederek, "Zaten 1-3 ay vadeli TL mevduat faizi yüzde 37,39 ila adeta yüzde 40’a dayanmış durumda. Son TL faizleri zaten yüzde 40 seviyelerinden işlem görüyor. O nedenle Merkez Bankası’nın faizleri yüzde 40’a çıkartması sadece fiili duruma uyum olacaktır.

Burada şu notu düşelim: Yüzde 40 faiz bile negatif faizdir. Bu sadece Merkez Bankası'nın rasyonel zemine dönme faizi olabilir. Yoksa sonraki aylarda enflasyonun üzerine çıkacak bir faiz süreci de izlenmek zorunda kalınacağını hesap etmek gerekir. Aksi halde negatif faizle eski irrasyonel politikanın hafifletilmiş şekli ile devam etmek zorunda kalabiliriz" ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın...