CHP'li Ulaşımdan Sorumlu Grup Yöneticisi Günay Özcan, İETT’ye yönelik son zamanlarda artan eleştirilere yanıt verdi. Özcan, arızaların çoğalmadığını azaldığını savundu.
İstanbul metrolarında yürüyen merdiven arızaları, İETT otobüslerinin arızalanması, kısaltılan İETT otobüs hatları gibi ulaşımda yaşanan aksaklıklarla ilgili gelen şikayetlerin arttığı belirtiliyordu. AKP İBB Meclisi Hukuk Komisyonu Başkanı Muhammet Kaynar, söz konusu arızalarla ilgili bir rapor hazırlamış; bu raporda İETT otobüslerinde yaşanan arızaların bir yılda yüzde 60'a yakın arttığı belirtilmişti.
Gazete Duvar’dan Ferhat Yaşar’a konuşan İBB Meclisi Ulaşımdan Sorumlu Grup Yöneticisi CHP'li Günay Özcan, arıza eleştirileriyle ilgili şunları kaydetti:
“Bunlar hep aynı şeyleri tekrarlayıp duruyorlar. Biz de sürekli bunlara cevap veriyoruz. İETT otobüslerinin 10 bin kilometredeki arıza sayılarını size söyleyeyim. Özel halk otobüsleri buna dahil değil. 2018’de 10 bin kilometrede arıza yapan İETT otobüsleri 3.4 iken, bu 2022’de 3.2’ye düşmüş. Biz aslında arıza sayılarını düşürdük. Peki biz bunu nasıl yaptık? On tane garajımızda araç muayene istasyonu kurduk. Bunlar AK Parti döneminde yoktu. Araçlar fren testi, far ayarı başta olmak üzere 385 kritere göre test ediliyor. Arıza sayılarını bu şekilde düşürüyoruz.
Arızalanan ve çekilen özel halk otobüsleri beyaz plakalı araçlar özel halk otobüsüdür. Özel bir şirkete bağlı kamu hizmeti yapılıyor. Bunun da arızalanmasını istemeyiz. Ama esnaf özenli davranamıyorsa, orijinal parça kullanamıyorsa, sıkıntılar yaşıyorsa müsebbibi İBB olabilir mi? Algı yaratmaya çalışıyorlar. Yanlış. Algı oyunu bunlar. Bize 300 metrobüs aracı aldırmadılar. ‘Aman efendim bize aldırmadılar’ demedik. Her görülen sarı araç İETT aracı değil. Onlar özel halk otobüsü."
"Kendinize bakın önce"
Özcan, ana arterlerdeki yürüyen merdivenlerde yaşanan arızalar hakkında da şunları söyledi:
"Biz göreve geldiğimizde devraldığımız metro ve tramvaylar için yürüyen merdiven sayımız 1236’ydı. 2023 yılında bu rakam bin 700’e çıktı. Çünkü biz beş tane metro hattı açtık. Sayı arttıkça arıza oranı da artabiliyor. AK Partili arkadaşlar istasyon istasyon gezerek arızaları bir takım gazetelere haber yaptırıyor. Metrolar bir şehrin gelişimi açısından düşünülür ve uzun vadeli planlanır. Metroyu yapan akıl şöyle düşünür: İleride bu hattı kullanan insan sayısı artacağı için şehrin büyüme noktalarından farklı çıkışlar koyuyoruz. Bu tür yerlerde kullanım sayısı düşük olduğu ve ekstra maliyet çıkmaması için o kapılar kapalı tutulur. Bu AK Parti döneminde de böyleydi, bu dönemde de böyle. Değişen bir şey yok. İstanbul Havalimanı yaparken çok övdüler. Havalimanında 25-30 tane yürüyen bant var diyelim. Ben bir kere çalışmayan dört tane bandı fotoğrafladım. Bunları da Meclis'te gösterdim. 25 taneden dört tanesi çalışmıyor ama İstanbul’da bin 700 tane yürüyen merdiven çalıştırıyoruz. Gidiyorsunuz nerede bir tane arıza varsa onu çekiyorsunuz. Kendinize bakın önce. Tam bir başarısızlık örneği.”
Röportajın tamamını okumak için tıklayın.