Gündem

İBB Meclisi’nin CHP’li üyesi: İstanbul’un altındaki 18 tünel çökme tehlikesi altında

İBB Meclisi CHP Grup Başkan Vekili'nden 'temel atmama' töreni eleştirilerine cevap: Yanlış yere bir yatırım planlamışsınız, düzeltildi

İstanbul'daki yarım kalan metro projeleri (Fotoğraf: Mehmet Makar / DW Türkçe)

12 Kasım 2019 13:09

T24 İstanbul

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Av. Doğan Subaşı, İstanbul’da metro inşaatları için açılan 18 tünelin çökme tehlikesi yaşadığını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, Eyüpsultan’daki Silahtarağa’daki İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin projesini iptal ederek geçen hafta temel atmama töreni düzenlemesine yönelik AKP’den gelen eleştirilere İBB Meclisi’nin Kasım ayı birinci birleşiminde cevap veren Subaşı, AKP döneminde birçok yanlış projeye imza atıldığını savunarak şu ifadeleri kullandı:

“Yanlış yere bir yatırım planlamışsınız. Bu plansızlık düzeltildi. 7 tane Metro ihalesi AK Parti döneminde ödeme yapılmadığı için durdu. İstanbul’un altındaki 18 tünel çökme tehlikesi altında. Siz yanlış yatırım yapmayı çok iyi bilirsiniz.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iptal ederek “temel atmama töreni” düzenlediği Eyüpsultan’daki Silahtarağa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi ile ilgili çıkan tartışmalar üzerine açıklama yaptı. Açıklamada; Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar’ın iddialarına yanıt verilerek Haliç’e açık su deşarjının söz konusu olmadığı, aksine Haliç’te yeniden koku ve kir problemi doğmasının önlendiği vurgulandı. Ayrıca dünyanın hiçbir ileri biyolojik arıtma tesisinde membrandan geçmiş olsa bile suyun içme suyu olarak kullanılmadığı belirtildi.

İmamoğlu temel atmadı, Cumhurbaşkanı Erdoğan eleştirdi: Tıynetlerine uygun şekilde...

İBB Başkanı İmamoğlu, geçen hafta bir 'temel atmama töreni' düzenleyerek, önceki yönetim tarafından projesi onaylanan ve ihale süreci tamamlanan Silahtarağa Arıtma Tesisi projesini iptal etmişti. Tesisin iptal edilmesiyle 1 milyar 525 milyon liralık maddi yükün bertaraf edildiğini, inşaat alanı içerisindeki Eyüpsultan Belediyesi’ne ait spor tesisi, düğün salonu, İGDAŞ Genel Müdürlüğü’ne ait binanın yıkılmasının önüne geçildiğini kaydeden İmamoğlu, törende yaptığı konuşmada "Bu ‘temel atmama’ töreni, literatüre girmiştir. Bundan sonra umuyorum hiç ihtiyaç duymayacağımız bir tören yapalım istiyorum. Bir daha böyle bir tören olmasın” demişti. 

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, projenin iptali üzerine Twitter'dan paylaştığı mesajda, "İmamoğlu'na tavsiyemizdir, Haliç tekrar kokulara boğulmadan, Marmara'da alg patlaması oluşmadan, yavrularımızın daha büyük bedel ödememesi için bugünden gerekeni yapın" derken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da pazartesi günü ülke genelinde 11 milyon fidanın dikildiği 'Geleceğe Nefes' projesi töreninde "Birileri bir önceki dönemde hazırlıkları tamamlanan arıtma tesisi için şu gaflete bakın temel atmama töreni yapıyor. Tıynetlerine uygun şekilde temel atmama töreni düzenlemişler" eleştirisinde bulunmuştu.