Dünya

Husi füzesi Kızıldeniz'de konteyner gemisini vurdu, yardıma giden ABD savaş gemilerine ateş açıldı

31 Aralık 2023 08:45

T24 Dış Haberler

ABD Merkezi Komutası (Centcom), Kızıldeniz'e gönderdikleri destroyer savaş gemilerinin, vurulan bir konteyner gemisine yardıma giderken karadan ateşlenen iki tane gemisavar balistik füze düşürdüklerini belirtti. 

Cumartesi günü Centcom, Singapur bandıralı, Danimarka'ya ait  Maersk Hangzhou konteyner gemisinin Kızıldeniz'i geçerken bir füzeyle vurulduğunu bildirmesinin ardından ABD destroyerları Gravely ve Laboon'un yardıma gittiğini ifade etti. 

Centcom, ABD'nin yardıma gittiği sırada İran destekli Husilerin kontrolündeki bölgelerden gemilere doğru füze atıldığını bildirdi. 

Yapılan açıklamada Gravely'nin Husilerin fırlattığı roketleri düşürdüğü belirtildi. 

Centcom, "Bu, 19 Kasım'dan bu yana Husilerin uluslararası ticarete yaptığı 23. yasa dışı saldırıydı" açıklamasında bulundu.

19 Kasım'dan bu yana İran destekli Husiler, İsrail'in Gazze saldırısına karşılık verdiklerini belirterek Kızıldeniz'deki gemileri hedef alıyor. 

Kızıldeniz, dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 12'sini gerçekleştiren ve malların Asya ile Avrupa arasında taşınması için hayati önem taşıyan Süveyş Kanalı'nı kullanan gemilerin giriş noktası. Husi saldırıları bazı gemilerin rotasını Afrika'nın Ümit Burnu'na çevirerek sefer sürelerini ve maliyetlerini önemli ölçüde arttırdı.