Gündem

Hürriyet yazarı Sedat Ergin AİHM’in Osman Kavala kararını yorumladı: Mahkemelerin nasıl bir tavır alacağını bekleyip göreceğiz

11 Aralık 2019 10:02

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin,  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Gezi Parkı davasının tek tutuklu sanığı olan ve 770 gündür cezaevinde bulunan iş insanı Osman Kavala'nın başvurusu hakkında hak ihlali kararı vermesine bugünkü köşesine taşıdı. Ergin, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verilen AİHM kararını anımsatarak, “AİHM kararı, avukatlarının temyiz aşaması sonuçlanmadan kendisinin tahliye edilmesi yönünde yapacakları başvurulara da kuvvetli bir dayanak sağlayacaktır. Ancak yine de mahkemelerin nasıl bir tavır alacağını bekleyip görmemiz gerekiyor” görüşünü savundu.

TIKLAYIN - Osman Kavala hakkında AİHM'den hak ihlal kararı


Ergin, yazısında “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Osman Kavala’nın tutuklanmasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ihlal edildiğine ilişkin dünkü kararı 2017 Ekim ayından bu yana süren ve Türkiye’nin Batı kamuoylarındaki algısı açısından da kritik bir önem taşıyan bu hukuk dosyasını yeni bir eşiğe taşımıştır. Sözleşmenin üç maddesinden verilen ihlal kararının açıklanmasının Dünya İnsan Hakları Günü’ne denk gelmesinin taşıdığı sembolizmi özellikle vurgulamalıyız” ifadesini kullandı.

TIKLAYIN - AİHM'in ihlâl kararının ardından Kavala'nın avukatlarından açıklama: Geç kalmış bir hukuki kazanım