Gündem

Hürriyet yazarı Hande Fırat: S-400'lerin aktivasyonun yeniden gündeme gelebilmesi için yeni normale dönülmesi gerekecek

05 Mayıs 2020 07:57

Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat, "S-400’lerin aktivasyonunun ötelenmesiyle sorun şimdilik rafa kalkmış görünüyor. S-400'lerin aktivasyonun yeniden gündeme gelebilmesi için yeni normale dönülmesi gerekecek" görüşünü savundu. 

Fırat, "ABD demişken, en merak edilen konuların başında iki ülke ilişkilerinde tansiyonu daha önce yükselten ve CAATSA yaptırımları ile daha da yükseltme potansiyeli taşıyan S-400 konusu geliyor. S-400’lerin aktivasyonunun ötelenmesiyle sorun şimdilik rafa kalkmış görünüyor. Yetkililer aktivasyonun ötelenmesinin nedenini Rusya’dan virüs sebebiyle gönderilmeyen teknik ekipman ve eğitimin hâlâ tamamlanamamış olması gerekçeleriyle açıklıyor. Ancak tarafların pozisyonlarını koruduklarının da altı çiziliyor. ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında gerçekleşen son telefon görüşmelerinde S-400 konusunun gündeme gelmediği bilgisi var. S-400’ler ve Patriot’lar konusunda ABD ile yürütülen görüşmelerde yeni bir durum yok." düşüncesini dile getirdi. 

Fırat yazısında, "Konu, Türkiye’nin 'Patriot alımını ön koşulsuz konuşmaya hazırız', Amerika’nın ise 'S-400’ler gündemdeyken Patriot konuşmayız, S-400’ler aktive edilmemeli' açıklamalarında kalmış durumda. Peki S-400’lerin aktivasyonu ne zamana kadar ötelendi? Yetkililer bu konunun şimdilik doğrudan virüsle ilgili olduğuna dikkat çekiyorlar. Aktivasyonun gerçekleşmemesi gerekçesinden hareketle, aktivasyonun yeniden gündeme gelebilmesi için hem Türkiye’nin hem de Rusya’nın normale ya da yeni normale dönmesi gerekecektir. Rusya’dan teknik ekipman ve eğitim ekibinin gelebilmesi iki ülke için de bu durum geçerli. Taraflar prensipte pozisyonlarını koruduklarını beyan etseler de yeni normalin getireceği yeni koşullara göre yeni değerlendirme yapılacaktır." ifadesini kullandı. 

Yazının devamı için tıklayın