Gündem

“Hürriyet eşcinselliği kriminalize ediyor”

"Bu olayda gözaltına alınan kişiler söz konusu daireyi ‘fuhuş’ amaçlı kiralamış olsalar bile suç işlemiyorlar”

14 Şubat 2019 11:41

Demirören Haber Ajansı’nın (DHA) 12 Şubat’ta yayımladığı “Karaman'da fuhuş operasyonu: 2 gözaltı” başlıklı haberi, Hürriyet gazetesi “Apart dairede iğrenç olay! Polis olduklarını söylemişler” başlığıyla servis etti.

DHA’dan Muammer Şen’in haberine göre Karaman’da eşcinsel olduğu iddia edilen iki kişi “fuhuş” yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınıyor. Haber gözaltına alınan kişilerin sorgudaki ifadelerine de yer veriyor. Haberde polisten alınan bilgilere göre gözaltına alınan iki kişinin “para karşılığında” cinsel ilişkiye girdiklerini kabul ettikleri de yazıyor.

Kaos GL'den Aslı Alpar, söz konusu haber için şunları yazdı:

Hürriyet gazetesinin haberi daha vahim. Gazete, DHA’nın haberini olduğu gibi aldığı halde haberin başlığında ayrımcı ifadelere yer verdi. Hürriyet’in “iğrenç olay” olarak yorumladığı söz konusu haberi Kaos GL Derneği Hukuk Koordinatörü Avukat Kerem Dikmen kaosGL.org’a değerlendirdi. Dikmen Türk Ceza Kanunu’nda “fuhuş”un suç olarak tanımlanmadığını hatırlattı ve kişilerin “fuhuş için yer temini” suçu ile gözaltına alınmaları durumunda dahi cinsel yönelimlerine dair bilginin kamuoyu ile paylaşılmasının ayrımcı söylem olduğunu belirtti.

Dikmen, “Eğer bu kişiler hakkında ‘fuhuş için yer temini’ suçlaması var ise bu kişilerin cinsel yöneliminin suçun oluşması bağlamında hiçbir önemi yok. Dolayısıyla kişilerin eşcinsel olduğunun söylenmesi ayrımcı bir söylem. Tekrar hatırlatalım, Türk Ceza Kanunu’nda kişilerin ‘fuhuş’ yapması suç değil, suç olan kişinin, başka kişilerin ‘fuhuş’ yapması amacıyla yer temin etmesi. Bu olayda gözaltına alınan kişiler söz konusu daireyi ‘fuhuş’ amaçlı kiralamış olsalar bile suç işlemiyorlar” dedi.