Gündem

Hulusi Akar yeni askerlik sistemini anlattı: Profesyonel askerlik geliyor

Yeni sistemde bedelli askerlik uygulaması da sürekli hale geldi. Uygulanan yaş sınırı da kaldırılacak.

16 Mayıs 2019 09:00

Mili Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilen, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) grup başkanvekilleri ve Cumhurbaşkanlığı danışmanlarının da bulunduğu toplantıda yeni askerlik sistemine dair sunum yaptı. Yeni sistemle kısa dönem, uzun dönem ikililiği ve bedelli askerlikte uygulanan yaş sınırı da kaldırılacak. İlk kez, “yedek astsubaylık” uygulaması da yapılacak.

Milliyet'in haberine göre Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen toplantıda Milli Savunma Bakanı Akar, yeni askerlik sistemine verilen son şekli AKP MYK üyeleri ve TBMM’den bazı isimlere anlattı. Toplantıya Ankara'da bulunan MYK üyeleri ve bazı grup başkanvekilleri katıldı. Toplantı, yaklaşık 1.5 saat sürdü. 

Bedelli sürekli oluyor

Milli Savunma Bakanlığı’nın tamamlanan taslak çalışmasının önümüzdeki günlerde TBMM’ye gelmesi bekleniyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yükümlülük sistemini kökten değiştirecek yeni sistemle kısa dönem, uzun dönem ikiliği kaldırılacak. Zorunlu temel askerlik eğitimi de 1 ay olacak. Yeni sisteme göre, en az lise mezunu olan gençler 1 ay temel askerlik yaptıktan sonra, zorunlu olarak 5 ay kıta görevi yapacak. Bu 6 ayın sonunda isterlerse terhis olacaklar ya da sözleşmeli olarak maaşlı 6 ay daha askerlik yapabilecekler. Başarılı olmaları halinde profesyonel askerliğe geçebilecekler. Sözleşmeli er-erbaş, uzman çavuş rütbesiyle orduda devam edebilecek. 

İlk kez, “yedek astsubaylık” uygulaması yapılacak. Meslek yüksek okul mezunları isteğe bağlı olarak yedek astsubaylıktan faydalanabilecek. Yeni sistemde bedelli askerlik uygulaması da sürekli hale geldi. Bedelli askerlikte uygulanan yaş sınırı da kaldırılacak.

Bedelli askerlik ücretinin ise, “40 bin gösterge x memur maaş kat sayısı x 6” işleminden çıkan sonuca göre belirlenmesi de bekleniyor. Bugünkü hesaba göre bedelli askerlik 31 bin lira olacak.