Gündem

Hulusi Akar, yeni askerlik sisteminin detaylarını açıkladı

"TSK, İdlib'de devriye faaliyetlerine başladı"

08 Mart 2019 11:33

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sisteminin detaylarını açıkladı. İhtiyaçtan fazla bedelli askerlik başvurusu gelmesi halinde kura çekileceğini, bedelli askerlik yapacaklar ile lise mezunu ve altındaki kişilerin birlikte bir ay temel eğitim alacağını söyleyen Akar, bir ayın sonunda bedelli yapanların askerlikle ilişkisinin kesileceği, lise mezunu ve altındakilerin de beş ay daha kıtada devam edeceğini belirtti. Bu beş aylık süreçte kendilerine harçlık verileceğini, beş sonunda kendilerine askerliğe devam etmek isteyip istemediklerinin sorularını ifade eden Akar, " Kalmak isterlerse maaşlı şekilde 6 aylık sözleşme yapılacak" dedi.

Meslek Yüksekokulu mezunu kişilere ilişkin de detayları anlatan Bakan Akar, "Meslek yüksek okullarında okuyanlara de, 'Sen mesleğinden kopma' diyeceğiz, onları yedek astsubay olarak yer vereceğiz. İki ay temel eğitim alacak, burada harçlık alacak, kıtalara gittiğinde 10 ay maaş alacak. Devam etmek isterse, gerekli sınavları geçtiği takdirde astsubaylığa geçebilecek" diye konuştu.

Öte yandan Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin İdlib'de devriye faaliyetlerine başladığını açıkladı. Türkiye'nin verdiği taahhütlerin arkasında olduğunu ve bunların gerçekleşmesi için çalıştıklarını belirten Akar, Biz barış ve istikrar için çalışıyoruz. Bölgenin güvenli hale gelmesiyle Kürt ve Arap kardeşlerimizin evlerine dönmesi için çalışıyoruz" dedi.

AA Editör Masası'nda konuşan Akar'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Rejim İdlib'te saldırı halinde, bunun önlenmesi için Rusya'yla çalışıyoruz. Saldırılar devam ederse İdlib'ten bir göç ihtimali bulunuyor. Radikal unsurların oradan toparlanması ve ayrıştırılması için gayretlerimizi sürdürüyoruz. 

"Bütün araziye yayılmış bir radikal gruplardan bahsediliyor. Burada bir husus daha var; Biz verdiğimiz taahhütlerin arkasındayız ve bunların gerçekleşmesi için de çalışıyoruz. 

"Afrin ve İdlib'de uçuş tehdidi kaldırıldı.

"TSK, Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı Harekâtlarıyla 314 bin 514 kişi şu anda evlerine dönmüş durumdalar. Bizim çalışmalarımız budan ibaret. Bunun devam etmesini istiyoruz. YPG'nin buradaki insanlara eziyet ettiği raporlarda vardır. Biz barışçıl yollarla sorunların çözülmesinden yanayız. Ama bizim sınırlarımıza bu kadar yakın bölgede bir YPG, PKK'nın terörist grupların yaşamasını bir tehdit olarak görüyoruz.

"(Donald Trump'ın ABD askerlerin eve döneceği açıklaması) DEAŞ'la göğüs göğüse mücadele eden tek devlet Türkiye. 

"Biz YPG, PKK, FETÖ, El Kaide, biz teröristlere karşıyız. Biz hiçbir etnik grupla herhangi bir problemimiz söz konusu değil. Bizim tek hedefimiz teröristler. Biz YPG derken teröristleri kastediyoruz. Yurt dışında, Kafkaslar'dan Balkanlar'dan değişik yapılar var içlerinde.

"(Güvenli bölge) Orada TSK bulunacak. Güvenli bölgede TSK olacak. Taktik, teknik bakımından, orası 440 kilometre uzunluğunda sınırımız, ve de bizim talep ettiğimiz derinlik de 30-40 kilometre. Bunu çarpıp böldüğümüzde 13 bin kilometrelik bir sayı çıkıyor. Oradaki az sayıdaki koalisyon varlığının bunlarla mücadele etmesi mümkün değil. Bizim de halkımızın güvenli hissetmesi mümkün değil. Bizim derdimiz toprak değil, tüm komşularımızın toprak bütünlüğüne son derece karşıyız. Niçin 30-40 kilometre diyoruz, teröristler yeni yollar peşinde. Bunlardan biri de dronelar. Dronlara bomba koyuyorlar, gönderiyorlar. Bu dronların bir kısımını kendileri imal ediyorlar, bir kısmını yurt dışından temin ediyorlar. Bazı ülkeler desteklerini maalesef sürdürüyorlar. İstihbaratımız bunları görüyor, o kişilerle görüşüyoruz. Erdoğan'la Trump konuştuğunda 30-40 kilometrelik güvenli bölge alanı netti, şimdi bu rakam da konuşuluyor. 

"Çeşitli şekillerde Amerikalı muhataplarımızda görüşüyoruz. Yaptığımız çalışmanın evrensel normlara uygun olduğunu tekrar tekrar görüşmelerimizde dile getiriyoruz. Biz barış ve istikrar için çalışıyoruz. Bölgenin güvenli hale gelmesiyle Kürt ve Arap kardeşlerimizin evlerine dönmesi için çalışıyoruz. 

"Her şeyimiz hazır, yeri geldiği zaman Türk Silahlı Kuvvetleri her şeyi yapacak. Biz bir şekilde teröristleri etkisiz hale getireceğiz. Asıl problem bunların içeride ve dışarıdaki hamileri. Hunun üzerinde durmak lazım. Ülkemizin bekası konusunda bu teröristlere yardım ve yataklık yapanlar aslında daha geniş bir alanda yer tutmakta. 

"(Yeni askerlik sistemi) Gençlerimizin eğitim, öğrenimi ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde bir optimizasyona çalıştık. Bu konuda gerçekten sorabileceğimiz her yerden görüş almaya gayret ettik. Bazı üniversitelerden görüş aldık, bunun öngörülebilir, kalıcı bir sistem olmasına gayret gösterdik. Anne ve babaların yarın öbür gün ne çıkacak endişesi,ne kapılmadan gençlerimizin mesleki planlamalarını yapsınlar şeklinde bir noktaya gitmeye çalıştık. Geldiğimiz noktada bunun, tabii bir takım eksiklikler çıkabilir ama büyük ölçüde bunun sürdürülebilir, TSK'nin ihtiyaçlarını karşılayacak, siyasi saygınlığına uygun bir sistem. Ana parçalar şunlar, hükümlü kaynağımız var. Her sene takriben 700 bin gencimiz askerlik yaşına geliyor. Bunların bölünmesi şöyle, bir bedelli askerlik, hükümlü erbaş ve erler, yedek astsubaylar, bu sistem meslek yüksekokullarına karşı bir değer koymak adına astsubaylık konuldu, diğer, yedek subaylık, beşinci bölüm de dövizli askerlik. Bunlar sürekli olacak. Bunların prensiplerini belirledik.

"Lise mezunu gencimiz bir ay temel askerlik yapacak, bedelliye ayrılanlarla beraber. Kurayla ihtiyaçtan fazla bedelli yapmak isteyen olursa mecburen kura çekilecek, bunun sonucunda belirlenenlerin hepsi hem erbaş ve erler hem de bedelliler bir ay eğitim yapacaklar. Bir ayın sonunda bedelliler, askerlikle ilişkileri kesilecek, bu eğitime mütakip, diğer lise mezunu ve altı olan gençlerimiz 5 ay daha kıtalarda askerlik yapacaklar. Toplam 6 ay. Bunun sonunda soru soracağız kalmak ister misiniz diye. Bu süre zarfında hem bir ayda hem beş ayda harçlık alacaklar. Kalmak isterlerse maaşlı şekilde 6 aylık sözleşme yapılacak, bu maaşlı olacak. Bu altı aylık süre bitince yine komutanları oradaki değerlendirmelerde bu genç başarılı olduğunda bu sözleşmeli er, erbaş olabilecek. Çok tutarlı bir şekilde, sindire sindire, herkes birbirini tanıyarak devam edecekler.

Meslek yüksek okul mezunları

Meslek yüksek okul mezunlarımız yedek astsubay olacaklar. Eskiden meslek yüksek okulu mezunları lise mezunları gibi muamele görüyordu. Meslek yüksek okullarında okuyanlara de sen mesleğinden kopma, mesleğine devam et, burada onlara yedek astsubay olarak yer vereceğiz. İki ay temel eğitim alacak, burada harçlık alacak, daha sonra kıtalara gittiğinde 10 ay maaş alacak. Devam etmek isterse, gerekli sınavları geçtiği takdirde astsubaylığa geçebilecek.

lisans ve lisans üstü mezunlarında yedek subaylık

"Diğer bir husus da yedek subaylık, lisans ve lisansüstü gençlerimiz yedek astsubay olacaklar. 2 ay temel eğitim alacaklar, 10 ay maaşlı kıtalarda görev yapacaklar. Ve daha sonra terhis olacaklar. 

"Burada yedek subaylığa müracaat ettiler, ama buradaki kadrolar doldu isterlerse yedek astsubay olabilecekler. Lisans ve lisans üzeri, meslek yüksek okulu mezunu gençler isterlerse altı ay erlik yapabilecekler. Dolayısıyla burada esnek bir model uygulamak suretiyle geçişler var. Herkes kendini geliştirebilir. Buraya erbaş, erler gerekli kriterleri yerine getirenler astsubaylığa geçebilecek, ast subaylarımız subay olabilecekler.

'FETÖ' ile mücadele

Şu ana kadar 15 bin 621 kişi TSK'dan ihraç edildi. Bunların 358'i çeşitli aşamalardan sonra silahlı kuvvetlere döndü. FETÖ'den temizlendikçe güçleniyoruz. Kalanlar büyük samimiyetle kendilerine verilen görevleri büyük bir heyecan, aşk ve şevkle yapıyor. Ankesörlü telefon soruşturması kapsamında 3 bin 703 kişi ihraç oldu, 6 bin 486 Türk Silahlı Kuvvetleri mensubunun adli ve idari işlemleri devam ediyor.

PKK ile mücadele 

1984'ten beri şu ana kadar 66 bin 568 terörist etkisiz hale getirildi. Türkiye, Irak ile Suriye'nin kuzeyinde toplam 17 bin terörist var. 750'si yurt içinde, 3 bini Irak'ın kuzeyinde, 13 bini Suriye'nin kuzeyinde. 

Bizim TSK olarak iki temel konu var biri personel diğeri de mühimmat. Biz gerçekten değerleri olan bir milletiz, bu konularda tarihi derinliğimiz var. Bu istikamette biz savaşçıyız, fakat tabii önemli bir atasözü, alet işler el övünür, TSK ne kadar bilinçli bilgili olsa da alet edevat çok etkili bir husus. Sayın cumhurbaşkanımızın şahsi gayret ve desteğiyle şu anda savunma sanayide yerli ve millilik yüzde 70. Şu anda İHA ihraç ediyoruz.