Gündem

Hükümetten İzlanda'ya A Milli Takımı tepkisi

İzlanda ile oynanacak karşılaşma için ülkeye giden Türkiye A Milli Futbol Takımı saatlerce ülkeye alınmadı

10 Haziran 2019 08:58

İzlanda ile oynanacak karşılaşma için ülkeye giden Türkiye A Milli Futbol Takımı saatlerce ülkeye alınmadı. Futbolcuların çantaları polis tarafından didik didik defalarca aranırken, kafilenin uçaktan indikten sonra otobüse binmesi yaklaşık 2 saat sürdü. Kafilede yer alan milli futbolcular bu duruma tepki gösterdi. Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu da milli futbolculara destek için İzlanda'ya gidecek.

A Milli Takım oyuncusu Burak Yılmaz, kişisel Instagram hesabından yaptığı canlı yayında, "6.5 saat yolculuk yaptık. 3 saattir de bekliyoruz. Bizi İzlanda'ya almıyorlar. Böyle bekliyoruz 3 saattir" ifadelerini kullandı. Yılmaz, "Saygısızlık bu. 3 saattir orada bekliyoruz. Herkesin çantasını, kremlerini aldılar. 6.5 saattir yolculuk yaptık ve 3 saattir de bekliyoruz. Hala arkadaşlarımız gelemedi" dedi.

Öte yandan İzlanda Futbol Federasyonu Güvenlik Sorumlusu Vidir Reynisson, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada durumun "garip" olduğunu ifade etti. Reynisson, “Bu konu her haliyle çok garip. Federasyon, sabah ilk iş olarak bir toplantı yapacak ve konu hakkında açıklama yapacaktır” ifadelerini kullandı.

Söz konusu muameleye hükümetten ve AKP'den tepki geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Gereğini yapacağımızdan milletimizin şüphesi olmasın

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sosyal medya hesabı Twitter'dan söz konusu konuya ilişkin yaptığı paylaşımında, "Milli Takımımızın İzlanda havaalanında maruz kaldığı muamele diplomatik teamüller bakımından da insani bakımdan da kabul edilemez. Gereğini yapacağımızdan milletimizin şüphesi olmasın" diye yazdı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Kabul edilemez ve gereği yapılcaktır

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yine sosyal medya hesabı üzerinden İzlanda'ya, "Saygısızlık kabul edilemez ve gereği yapılacaktır. Girişim başlatılmıştır" diye tepki gösterdi. Kalın, "Devletimiz ve milletimiz milli takımın yanındadır. En güzel cevabı milli takımımız sahada verecektir" sözlerini kaydetti.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik: Bu saygısızlık karşısında gerekli tüm cevaplar net şekilde verilir

Öte yandan AKP Sözcüsü Ömer Çelik de İzlanda'daki havalimanında yaşananların doğrudan İzlanda yetkililerinin sorumluluğunda olduğunu belirterek, "İzlanda makamlarını en güçlü şekilde kınıyoruz" dedi. "Sporun ruhuna yakışmayan bu saygısızlık karşısında gerekli tüm cevaplar net şekilde verilir" diyen Çelik, şunları kaydetti:

"İzlanda makamları, insani olmayan, sporun ruhuna uymayan ve diplomatik açıdan asla kabul edilmeyecek bu davranışların sorumlusudur. Milli takımımıza yapılanlar bir nevi şiddettir. İzlanda makamları bu “ilkel” uygulama için özür dilemelidir. Bu yanlışı telafi edecek adımlar atmalıdır.

Milli takımımıza selam gönderiyoruz, tüm milletimizin desteğinin onlarla olduğunu biliyorlar. İlkel davranışlara, sporun ruhuna uygun başarılar elde ederek en iyi cevabı vereceklerine inanıyoruz. Yüreğimiz milli takımımızla..."

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan kınama 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter’da paylaştığı bir mesajda, Milli Takım’a yapılan muameleyi kınadı.

Altun, “İzlanda’nın Keflavik Havalimanı’nda Türk Milli Futbol Takımı’na yapılan muamele ne diplomatik teamüllere ne de sportmen tavra uyuyor. Bu olaydan sorumlu olan yetkilileri ve görevlileri kınıyorum. Durumu gözlemlemeye devam edeceğiz.” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı İzlanda'ya gidecek 

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, A Milli Futbol Takımı oyuncularına destek için İzlanda'ya gidecek

Türkiye’de de cumartesi günkü maçta Fransa Milli Marşı ıslıklanmıştı

İzlanda ile oynanacak karşılaşma için ülkeye giden A Milli Futbol Takımı’nın saatlerce ülkeye alınmaması tepki çekerken; Türkiye’de de 8 Haziran’da Konya Büyükşehir Stadyumu'nda oynanan Türkiye-Fransa karşılaşmasında da Fransa Milli Marşı ıslıklanmıştı.

Cumartesi akşamki maçta İstiklal Marşı sonrasında Fransız Milli Marşı söylenirken yoğun bir protesto ve ıslık sesinin statta yankılanmasına tepki gösteren aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi'nin lideri Marine Le Pen, FIFA'nın Türkiye Futbol Federasyonu'na ceza vermesi gerektiğini söylemişti.


*Twitter üzerinden yapılan paylaşımlar yazım hatalarına dokunulmadan aynen alınmıştır.