Ekonomi

Hükümetin zam teklifine bir tepki de Hak-İş'ten: Kabul edilebilir değil

09 Ağustos 2019 16:46

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, hükümetin kamu işçilerine yaptığı tekliflerin 'kabul edilebilir olmadığını' söyledi. Hükûmet kamu işçilerine yaptığı teklifte, 2019 ilk 6 ayı için seyyanen zam üstüne yüzde 7 artış önermişti. 2019'un ikinci 6 ay zam teklifi ise yüzde 6 olmuştu. Türk-İş Koordinasyon Kurulu da 2019-2020 toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine eylem kararı almıştı.
 
Toplu iş sözleşmesi teklifini görüşmek için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile bakanlık binasında yaklaşık 1.5 saatlik bir toplantı yapan Arslan, sonrasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
 
"İyileştirme yapıldıktan sonra birinci 6 ay için yüzde 7, ikinci 6 ay için yüzde 4, diğer yıllar için ise 3+3 ancak enflasyon farkının verileceği hususundaki teklifi bizimle paylaştılar. Daha önceki yaptığımız ve bugün yaptığımız görüşmelerde de bakanımız bu toplu iş sözleşmelerinin masada bir an evvel sonuçlanması konusundaki çabalarını, gayretini, iyi niyetini bir kez daha görmüş olduk.” 

"Çıkış yolu arayışı içerisinde olduğunu ifade ettiler"

Ocak ve Mart aylarından bu yana devam etmekte olan toplu iş sözleşmelerinin bir kısmının resmi arabulucu sürecinde olduğunu, bir kısmında da grev aşamasına gelindiğini kaydeden ve Bakan Selçuk'un ilettiği teklifin 'henüz resmi olarak bakanlığın teklifi olarak sunulmadığını' belirten Arslan, "Bizimle bugün yapmış olduğu görüşmelerde toplu iş sözleşmesini sonlandırma konusunda çabalarının olduğunu ve bu çabayla da bayramdan önce bu toplu iş sözleşmelerini sonuçlandırmak olduğunu, bizden sonra da tekrar görüşmelere devam edeceğini ve bir çıkış yolu arayışı içerisinde olduğunu ifade ettiler" dedi. Arslan, şöyle devam etti: 

"Sıcak samimi bir görüşme oldu. Bizim taleplerimizin sadece bu toplu iş sözleşmeleri tekliflerimizin ötesinde kamuda kadroya geçen 1 milyon arkadaşımızın toplu iş sözleşmeleri kapsamına alınması, onlara uygulanan 4+4 zammın da güncellenmesi talebimiz söz konusu. Buna bağlı olarak kadro almayan arkadaşların kadro sorununun çözülmesi, kadro alan arkadaşlarımızın da Kamu Çerçeve Protokolüne dahil edilmesi gibi yeni taleplerimiz oldu. Bütün bu değerlendirmeler karşılıklı müzakerelerin devam etmesi yönünde bir irade ortaya çıktı. Sayın bakanın bundan sonraki süreçte de karşılıklı anlayış içerisinde, sonuç alma ve müzakereleri uzlaşma ile sonuçlandırma noktasında kararlılığını gördük ve bunun sonuç vereceğini düşünüyorum. Bizde aynı kararlılıkla, kamudaki arkadaşlarımızın da biran evvel toplu iş sözleşmelerinin sonuçlandırılması ve sözleşmeye bağlı olarak alacaklarını alması talebi var.” 

"Bir uzlaşmadan bahsedemiyoruz"

Toplu sözleşme bekleyen diğer sendikalara da Bakan Selçuk’un teklifini ulaştıracaklarını belirten Başkan Arslan, “Ancak bu teklifler kabul edilebilir teklifler değil. Bu sebepten dolayı bir uzlaşmadan bahsedemiyoruz. Bakan müzakerelerin devam edeceğini, bizimle de görüşmelerin sürdüreceğini, yeni bir durum ile karşılaşılırsa onunda değerlendirileceğini ifade etti. Bakanımızın bu çalışmaları sonuçlandırmasını umut ediyoruz. Bu konuda da katkı ve destek vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.