Gündem

Hukukçulardan Süleyman Soylu'nun "siyasi darbe" açıklamasına tepki: Başkası dese tutuklanır

29 Nisan 2023 08:35

Sandık güvenliğini sağlamakla görevli polis ve jandarmanın bağlı olduğu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “14 Mayıs siyasi darbe girişimidir” dedi. Soylu’nun yurttaşın demokratik hakkı olan seçimi “darbe” olarak tanımlaması büyük tepki çekti.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, hukukçu Turgut Kazan, Soylu’nun sözleriyle ilgili, “Kullandığı cümleyi herhangi bir biçimde başka biri yapmış olsa talimat verilir, o cümleyi kuranın kapısı sabaha karşı kırılır ve savcıya çıkıp tutuklanırdı” yorumunu yaptı.

Hukukçu Bülent Yücetürk ise iktidarları değiştirmenin meşru yolunun seçimler olduğunu vurguladı. AKP’nin de seçim kazanarak geldiğini söyleyen Yücetürk, “Seçimi ‘darbe girişimi’ olarak nitelemek, AKP’nin kazandığı bütün seçimleri de bir darbenin ya da birilerinin darbelerinin sonucunda kazanıldığı algısını yaratır. AKP; seçimi kaybediyor ve seçimin meşruiyetini ortadan kaldırmak için bahane uyduruyor. Seçimler hiçbir zaman bir darbe girişimi olarak nitelendirilemez. Böyle olursa o zaman asıl darbeye ne diyeceğiz” sorusunu yöneltti.