Gündem

Hukuk kongresinde Ergenekon tartışılacak

Bugün İstanbul'da başlayan Uluslararası Ceza Hukuku Kongresi'nde Ergenekon tartışılacak.

20 Eylül 2009 03:00

Uluslararası Hukuk Derneği’nin 5 yılda bir düzenlediği ‘Uluslararası Ceza Hukuku Kongresi’ yaklaşık 700 hukukçu ve akademisyenin katılımıyla bugün başlıyor.

Uluslararası Hukuk Derneği (AIDP) tarafından beş yılda bir düzenlenen 'Uluslararası Ceza Hukuku Kongresi' bugün İstanbul’da başlıyor. Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilecek olan, 300’ü yerli 700’e yakın hukukçu ve akademisyenin katılacağı kongrede, özellikle yerli katılımcılar tarafından 'adil yargılama hakkı, masumiyet karinesi ve savunma hakkı' gibi konularda Ergenekon davasının da örnek olarak gündeme getirilmesi bekleniyor.

Türk Ceza Hukuku Derneği’nin evsahipliğinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı ile Hilton Otel’de düzenlenecek olan kongre bir hafta sürecek. Ana konu ise 'Küreselleşmenin adalet sisteminin önüne çıkardığı başlıca sorunlar' başlığı olacak.

Terör ön planda

Dünyanın ceza hukukunun şekilleneceği, kararların alınacağı bu kongrede, özel yargılama yöntemleri karşısında insan haklarının nasıl korunacağı, evrensel yargı yetkisinin kime ait olduğu gibi sorunlara çözüm aranacak. Ayrıca terör, yarattığı sorunlar, ülkelerin deneyleri konuları tartışılacak.

Alt çalışma gruplarında Ergenekon davasının Türk katılımcılar tarafından örnek olarak gündeme getirilmesi bekleniyor. Kongreye ilişkin bilgi veren Türk Ceza Hukuku Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Köksal Bayraktar, şöyle konuştu:

'Tartışılacak önemli konu terör. Kongrede esas bir konu tespit ediliyor, bunun alt konuları çalışma gruplarına bölünüyor. Çalışma gruplarından biri de ‘terör ve benzeri çok ağır suçların yargılanmasında insan haklarının korunması.’ Ergenekon örneğinde, adil yargılanma hakkı, masuniyet karinesi, silahların eşitliği ilkesi, savunma hakkı, bunlar olmazsa olmaz kurallar. Tartışılan konu, terörü yargılarken bu ilkelere riayet edilecek midir, edilmeyecek midir? Toplantıya katılan Türk katılımcılar Ergenekon’u konu edineceklerdir.'