Gündem

HSK'dan güz kararnamesi açıklaması: "Eski görev yerlerinde kalmalarının doğurabileceği sıkıntılar gözetilmiş"

23 Aralık 2023 17:37

HSK, dün yayımlanan kararnamede Hrant Dink ve Ayhan Bora Kaplan’ın soruşturmasını yürüten savcıların da yer aldığı görev değişikliğine ilişkin eleştirilere yanıt verdi. HSK açıklamasında, "Hakim ve Cumhuriyet savcılarımızın haklarında devam eden soruşturmalardan dolayı eski görev yerlerinde kalmalarının doğurabileceği sıkıntılar gözetilerek değerlendirme yapılmıştır" denildi. Ayrıca açıklamada görev değişikliği hakkında yayımlanan haberlerin "yargıya olan güveni zedelemeye yönelik, gerçek dışı" olduğu savunuldu.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), 21 Aralık tarihli güz kararnamesinde bazı hakim ve Cumhuriyet savcılarının görev yerlerinde yapılan değişikliğe ilişkin yapılan eleştiriler hakkında açıklama yaptı.

"Mazeretlere ilişkin talepler dikkate alındı, yasal dayanağı ve gerekçesi mevcut"

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Her yıl olduğu gibi bu yıl da yayımlanan güz kararnamesinde hakim ve Cumhuriyet savcılarımızın öncelikle mazeretlerine ilişkin talepleri dikkate alınarak, ihtiyaç ve kadro durumu ile haklarında devam eden soruşturmalardan dolayı eski görev yerlerinde kalmalarının doğurabileceği sıkıntılar gözetilerek değerlendirme yapılmıştır. Bu minvalde yapılan atamaların yasal dayanağı ve gerekçesi mevcut olduğu halde yargıya olan güveni zedelemeye yönelik gerçek dışı haberlere itibar edilmemelidir."

Ne olmuştu?

HSK'nin güz kararnamesi kapsamında, 506 hâkim ve savcının görev yeri değiştirilmişti. Mazaret kararnamesinde Ayhan Bora Kaplan soruşturmasının başındaki Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Ahmet Yıkılmaz yer aldı. Bu görevinden alınan Yıkılmaz, Yargıtay Savcılığı'na atandı. Hrant Dink ve Balyoz soruşturmalarının kritik savcısı, Dink cinayetinde kamu görevlileri hakkında iddianame hazırlayan ve son olarak kara para aklama gibi suçlamalarla yürütülen Dilan Polat soruşturmasının başındaki İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi'ne (BAM) savcı olarak atandı. Kökçü, Dink cinayeti soruşturmasını yürütürken de bu görevinden alınmıştı. İzmir Batı Cumhuriyet Başsavcıvekili iken suç örgütüyle beraber hareket ettiği iddia edilerek “FETÖ borsası” suçlamasıyla yargılanan ve  yer değiştirme cezası bulunan Antalya BAM savcısı da Erzurum'a atandı. Kararnamede, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar'ın yargıdaki "rüşvet ve yolsuzluk" iddialarının ardından yürütülen soruşturmada HSK tarafından tanık olarak dinlenen Anadolu Cumhuriyet Başsavcıvekili Mesut Erdinç Bayhan, İstanbul BAM'a düz savcı olarak gönderildi.

TIKLAYIN - HSK kararnamesi yayımlandı: Ayhan Bora Kaplan soruşturmasının başındaki Başsavcıvekili Ahmet Yıkılmaz, Yargıtay Savcılığı'na atandı