Ekonomi

HSBC, yıl sonu dolar/TL beklentisini 24 seviyesine çıkardı

Raporda, Türk Lirası'nın aşırı değerli olduğu saptamasına yer verildi

06 Nisan 2023 10:46

HSBC, seçimler nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın Türk Lirası'nın zayıflayacağını öngördü. Banka, daha önce 21 olarak açıkladığı yıl sonu dolar/TL beklentisini 24 seviyesine çıkardı.

Bloomberg HT'deki habere göre, HSBC de Morgan Stanley gibi seçim sonuçları nasıl olursa olsun Türk lirasının zayıflamasının olası olduğuna dikkati çekti. HSBC CEEEMEA Bölgesi Kur Stratejisti Murat Toprak tarafından kaleme alınan raporda, bozulan temeller ve TL'nin aşırı değerlendiğine dair işaretlerin kurda bankanın daha önce öngördüğünden daha geniş bir düzeltmeye yol açabileceği belirtildi.

Banka, bu değerlendirmenin ardından yıl sonu dolar/TL beklentisini 21'den 24'e yükseltti.

Türk Lirası için öne çıkan zorluklar sıralandı

Raporda, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin ekonomi ve para politikasında, Türk lirasının orta ve uzun vadeli görünümünde etkili olabilecek değişiklikler yaratabileceğinin altı çizildi.

Türk Lirası'nın döngüsel ve yapısal kırılganlıklarının ortada olduğunu dikkati çeken banka, daha önce hazırladıkları birçok raporda vurguladıkları gibi yüksek negatif faizin, yüksek cari açığın, düzenli sermaye akışlarının yaşanmamasının, düşük döviz rezervlerinin ve liralaşma politikasının sürdürülebilirliğine ilişkin risklerin Türk Lirası için öne çıkan zorluklar olduğunu belirtti.

Türk Lirası'nın aşırı değerli olduğu vurgulandı

Raporda, Türk Lirası'nın aşırı değerli olduğuna yönelik saptamalar da yer aldı. Raporda, zayıf temeller göz önünde bulundurulduğunda, bu değerlemenin, dolar/TL'deki görece uzun istikrar döneminden sonra, Türk Lirası'nın görünümünü değerlendirmek için iyi bir araç olduğunu kaydetti.

Kurda Ağustos 2022'den bu yana yavaş bir yükseliş ve baskılanmış tarihsel volatilite ile karakterize edilen yeni bir rejim olduğu belirtilen raporda, böyle bir rejimin yüksek enflasyon bağlamında Türk Lirası'nın değerlemesi üzerinde sonuçları bulunduğu ifade edildi.

Ağustos sonrası TÜFE yüzde 25, kur yüzde 6,5 arttı

Raporda, geçen yılın ağustos ayından bu yana, Türkiye'de enflasyonun önemli ölçüde arttığı dönemde nominal efektif döviz kurunun yüzde 6,5 oranında azaldığı, aynı dönemde TÜFE'nin yaklaşık yüzde 25 artmış olmasının, kur ve enflasyon arasındaki dinamiklerdeki güçlü farklılıklar olduğuna işaret ettiği vurgulandı.

Raporda, şöyle denildi:

"Türk lirası geçen yılın ortasından bu yana reel olarak yaklaşık yüzde 12 oranında güçlenmiş ve para biriminin temelleriyle çelişmiştir. Reel efektif döviz kurundaki değişimi beş makro ve finansal değişkenle karşılaştırdığımız V5 değerleme modelimizin son güncellemesinde, TL'nin bölgedeki en aşırı değerli para birimlerinden biri olarak ortaya çıkması sürpriz olmadı.

Bir başka modelimiz PPP modelimizin farklı bir sinyal verdiğini ve Türk lirasının marjinal olarak düşük değerli olduğunu öne sürdüğünü de vurgulamakta fayda var. Bununla birlikte, bu modelimiz son yıllarda Türk lirasının yönü konusunda bazı nedenlerle etkin bir rehber olamadı. Yüksek ve değişken enflasyon, PPP modelimizin bir para biriminin adil değer aralığını belirlemesini daha zor hale getirebilir.

Deneyimlerimiz, dolar/TL'nin temel dinamiklerin güçlü bir şekilde döviz aleyhine olduğu durumlarda gerçeğe uygun değer aralığından yaklaşık yüzde 30-45 oranında sapma eğiliminde olduğu yönünde. TL'nin mevcut adil değer aralığından yüzde 30-45 oranında saptığını varsayarsak, dolar/TL'nin 24-27 aralığına yükselmesi gerekecek. Zayıf temelleri göz önüne alındığında, TL'nin PPP bazında bu kadar düşük değerleme seviyelerine ulaşabileceğine inanıyoruz ve dolar/TL'de yılsonu tahminimizi 21'den 24'e revize ediyoruz."