Gündem

Hrant Dink cinayeti davası: "Öldür" diyenler yargılansın

Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davanın 27’nci duruşması görülüyor

04 Eylül 2019 12:52

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davanın 27’nci duruşması, İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşma öncesi adliye önünde açıklama yapan  Dink’in arkadaşları ve yakınları, “Öldür diyenler yargılansın” talebinde bulunarak, katiller cezayı alana kadar adalet demeye devam edeceklerini söyledi.

3 gün sürecek davanın duruşması öncesinde Çağlayan Adliyesi önünde bir araya gelen Hrant Dink ailesi avukatları ve yakınları basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Dink'in ailesi ve yakınlarının yanı sıra cinayet davasına müdahil avukatlar, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Agos Gazetesi çalışanları, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube yöneticileri ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ve kişi katıldı. “Hrant İçin Adalet İçin” pankartının açıldığı açıklamayı Hrant Dink'in arkadaşlarından Şenol Karakaş yaptı.

Yargılama 10 yıl sonra başladı

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, toplamda 77 sanığın yargılandığı Hrant Dink cinayeti davasında cinayete karışan kamu görevlilerinin yargılandığı davanın 27'nci duruşmasının görüleceğini hatırlatan Karakaş, "Duruşma 3 gün sürecek. Cinayet davasının bugün 95'incisi görülecek. Hrant Dink cinayetine giden yolun taşlarını döşeyen ve cinayetten sonra üstünü örtmeye çalışan kamu görevlilerinin yargılanması, cinayetten 10 yıl sonra olabilmiş ve önce 27 sanıklı sonra 50 sanıklı açılan iki davayla bu kişilerden bir kısmının mahkeme karşısına çıkartılması mümkün olmuştu” dedi.

"Katilleri koruyan cinayete ortaktır"

Cinayetin tetikçisi ve azmettirenlerin davalarının geçtiğimiz günlerde sonuçlandığını hatırlatan Karakaş, “Aradan geçen 12 yıl, açılan soruşturma ve davalar henüz bu cinayetin üzerindeki perdeyi kaldırmadı. Öldür diyenler yargılanmadı. Hrant Dink arkadaşımızı aramızdan alan ırkçılıkla henüz yüzleşmedik. Hrant için adalet için çağrımızı yinelemeye geldik. Hrant Dink’in gerçek katilleri hak ettikleri cezayı alana, bu alçak cinayetin hesabı tüm ortaklardan sorulana kadar buradayız ve biz bitti demeden bu dava bitmez” diye konuştu.

Açıklama, “Öldür diyenler yargılansın, katilleri koruyan cinayete ortaktır” ve “Biz bitti demeden bu dava bitmez” ve “Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeniyiz" sloganlarıyla son buldu.

Kitle açıklama sonrası davayı takip etmek üzere adliyeye girdi.

Tanıkların dinlenmesi aşmasıyla devam edecek duruşmada bugün Ahmet Kahveci, Muhammet Bulgur, Emre Altıntaş ve Ergün Güngör dinlenecek.