Advertorial

Hosting Nedir? Web Hosting Türleri

05 Temmuz 2023 12:20

Web hosting konusunda yeni misiniz? Nereden başlayacağınızdan emin değil misiniz? O zaman doğru yerdesiniz. Aşağıda, sizin gibi okuyucuları yalnızca birkaç dakika içinde giriş düzeyinden ileri düzeye adım adım götüren temel bir web hosting kılavuzu hazırladık.

Hosting Nedir?

Hosting, web sitesi dosyalarını sunucularda barındıran bir hizmettir. Sunucular (ana bilgisayara aittir) istemcilerle (genellikle bir web tarayıcısı) veri alışverişinde bulunur ve istemci, istenen web sayfasını (veya alan adını) kullanıcıya (potansiyel web sitesi ziyaretçisi) gösterir. Web sitesi sahipleri, fiziksel bir sunucuda yer kiralamalarına izin veren bir hosting planı satın alır.

Atak Domain gibi popüler satıcılar tarafından sağlanan hosting hizmetleri, farklı plan, kapasite ve özellikler sunar. Web hosting sağlayıcıları, sunucuları bir veri merkezinde barındırır ve bakımını yapar. Bu nedenle hosting planı abonelerinin fiziksel sunucu donanımına veya yazılımına sahip olmaları gerekmez.

Web Hosting Nasıl Çalışır?

Kullanıcılar, bir web tarayıcısına (istemci olarak bilinir) alan adı olarak da adlandırılan bir URL girer. Web tarayıcısı, URL'yi bir internet protokolü (IP) adresine çevirir ve bir web sunucusuna bir HTTP isteği gönderir. Bir ana bilgisayar, web sunucusunun sahibidir ve kullanıcılara alan kiralar.

HTTP isteğine yanıt olarak, web hosting sunucusu kaynakları bulur ve istenen web sayfasını kullanıcının web tarayıcısına yüklemek için gerekli dosyaları aktarır. Bu işlemin gerçekleşme hızı, ayrılan sunucu kaynakları ve fiziksel sunucu konumu dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır.

Sunucu, her zaman açık ve internete bağlı olan güçlü bir bilgisayar türüdür. Ana bilgisayar, sabit sürücü depolama alanı, rasgele erişim belleği (RAM) ve bant genişliği dahil olmak üzere sunucu kaynaklarını, hosting aboneliğinizin ödeneklerine göre bir web sitesine tahsis eder. Web hosting sağlayıcıları, site sahiplerinin çeşitli seçenekler arasından seçim yapmasına izin veren, paylaşılan ve özel hizmetler sunar.

Ancak, sunucular yeterli kaynağa sahip olmadığında çökebilir ve bu da hizmet dışı kalma süresine neden olabilir. Birçok web hosting hizmeti, çalışma süresi garantileri sağlar.

Web Hosting Türleri

Farklı ihtiyaçlara ve fiyat noktalarına uygun bir dizi hosting türü vardır. Diğer sitelerle kaynakları paylaştığınız için paylaşımlı hosting genellikle en uygun fiyatlı seçenektir, kendi özel sunucunuz ve kaynaklarınız olduğu için dedicated hosting genellikle en pahalı olanıdır.

            Paylaşımlı Hosting

Paylaşımlı yani shared hosting, küçük işletmeler, bireyler ve hatta bazı popüler web siteleri için açık ara en yaygın seçenektir. Paylaşımlı hosting, tek bir sunucuda barındırılan birçok web sitesidir. Paylaşımlı hosting kullanmanın en önemli avantajı, paylaşılan kaynaklar nedeniyle son derece ucuz olmasıdır.

Paylaşılan ana bilgisayarlar, WordPress, Joomla veya diğerlerini çalıştıran web sitelerini yönetebilir ve ayrıca bu işlemin kurulumunu çok kolaylaştırır. Paylaşılan bir ana bilgisayar, çoğu web sitesini kapsayan ayda 30.000'e kadar ziyaretçi için uygundur. 

  • Ayda 30 binden fazla ziyaretçiye kadar olan web siteleri için harikadır.
  • Çok ekonomiktir.
  • Kullanımı ve kurulumu çok basittir.
  • Genellikle sınırsız bant genişliğine sahiptir.
  •  
  • Dedicated Hosting

Dedicated hosting, tek bir web sitesini barındıran tek bir sunucudan oluşur. Özel bir sunucuya sahip olmanın avantajı, tüm bilgisayarın web sitenize mümkün olan en iyi performansı vermeye odaklanmasıdır. Dedicated hosting biraz pahalı olsa da, web siteniz için çok hızlı sayfa yükleme süreleri, özel bir IP ve ayda 100.000'den fazla ziyaretçi gibi çok fazla trafiği yönetme araçları gerekiyorsa, bu maliyete değerdir.

  • Çoğunlukla her boyuttaki web siteleri için harikadır (ayda 300.000'den fazla ziyaretçi).
  • Pahalı olabilir.
  • Kurulumu ve kullanımı basittir.
  • Büyük miktarda işlem gücü vardır.
  • Çok güvenlidir.
  • Özel IP (genellikle üç veya dört IP) dahildir.
  •  
  • VPS Hosting (Cloud)

VPS hosting, üç barındırma türünden tanımlaması en zor olanıdır. VPS “Sanal Özel Sunucu” anlamına gelir. Temel olarak, bir VPS, bir fiyat karşılığında bir kısmını satın alabileceğiniz çok miktarda bilgi işlem kaynağına sahiptir. Binlerce işlemciye, terabaytlarca RAM'e ve sınırsız sabit disk alanına sahip bir bilgisayar hayal edin. Aylık bir ücret karşılığında, o bilgisayardan ihtiyacınız olduğu kadarını alabilirsiniz.

VPS hostingin avantajı, sunucuları değiştirmek zorunda kalmadan küçükten büyüğe web sitelerini ölçeklendirebilmenizdir. Ayrıca, bir VPS ile yazılım ve donanım açısından çok sayıda seçeneğiniz vardır ve genellikle aylık ücret yerine saat başı ödeme yaparsınız.

VPS hosting, teknik bilgisi olanlar için daha uygun bir seçenektir ve genellikle programcılara ve web tasarımcılarına hitap eder.

  • Küçük ya da büyük, tüm web siteleri için uygundur (aylık herhangi bir sayıda ziyaretçi).
  • Fiyat, web sitenize göre ölçeklenir.
  • Bir web geliştiricisi veya programcısı değilseniz kurulumu karmaşık olabilir.
  • Özel IP dahildir.
  • Ölçeklenebilirdir.
  • Tam olarak ihtiyaç duyduğunuz miktarda işlem, RAM ve sabit disk alanı elde edebilirsiniz.

Bir Web Hosting Hizmetinde Nelere Bakmalıyım?

Birçok seçenek ve abonelik mevcut olduğu için bir web hosting

hizmeti seçmek zordur. Web hosting, sitenizi barındırır ve çalışma süresini sağlamak için sunucuların bakımını yapar. Ancak hosting hizmetlerine teknik destek, hesap yönetimi araçları ve kendi kendine yardım kaynakları da dahildir.

Web sitesi oluşturucu araçları: Sıfırdan bir site oluşturuyorsanız, hosting sağlayıcınızın web sitesi oluşturma aracı sunup sunmadığını kontrol edin.

Erişim: Web hosting sağlayıcınız, dosyaları bilgisayarınızdan web sunucusuna aktarmak için web sitesi yönetimi ve dosya aktarım protokolü (FTP) için bir kontrol paneli sunmalıdır.

Güvenlik: Temel güvenlik önlemleri spam önleme araçlarını, güvenlik duvarlarını ve güvenli yuva katmanı (SSL) sertifikasını içerebilir. Gelişmiş özellikler, daha yüksek katmanlı planlar veya bir eklenti gerektirebilir.

E-posta: Sağlayıcılar, bazı planlarla veya bir eklenti hizmeti olarak e-posta alan uzantısı sunabilir. 

Depolama: Web siteniz dinamik içerik veya çok sayıda ses ve video dosyası içeriyorsa, daha yüksek depolama limitlerine ihtiyacınız olabilir.