Dünya

Hong Kong'un nüfusu, sıkı Covid-19 kısıtlamalarının ardından geriledi

Hong Kong nüfusu yüzde 1,6 azalarak verilerin tutulmaya başladığı 1961 yılından bu yana en büyük düşüşü yaşadı

Bloomberg

12 Ağustos 2022 12:15

Çin'e bağlı özerk bir yönetim olan Hong Kong'un nüfusu, verilerin tutulmaya başladığı 1961 yılından bu yana en sert düşüşü yaşadı. Sayım ve İstatistik Dairesi'nin paylaştığı verilere göre, Hong Kong nüfusu, yüzde 1,6'lık düşüşle, 7 milyon 41 bin kişiden 7 milyon 29 bine geriledi. 

Hong Kong, nüfusta yaşanan gerilemeyi ölümlerin, doğumların fazla olması gibi doğal nedenlerle açıkladı.  Ancak uzmanlar nüfusta yaşanan düşüşün en önemli nedenlerinden birinin ülkeden veriler göç olduğunu söyledi. Resmi verilere göre, Hong Kong'da yaşayan 113 bin 200 kişi son bir yıl içerisinde ülkeden ayrıldı.

1 Temmuz 1997'de, 99 yıl süren Birleşik Krallık hakimiyetinden sonra, Hong Kong, özerk bir yönetim olarak Çin'e bağlanmıştı. Ancak, Çin'in daha otoriter bir şekilde Hong Kong'u yönettiği gerekçe gösterilerek, 2019 yılında, birçok protesto gösterisi yapılmıştı.

Protesto dalgalarının üstüne gelen Covid-19 salgını ve Çin'in katı "Sıfır Covid" politikası nedeniyle birçok kişinin Hong Kong'dan ayrıldığı öne sürülüyor.