Dünya

Hong Kong polisi açıkladı: İşte protestoların bilançosu

05 Ağustos 2019 13:19

T24 Dış haberler

Hong Kong'da suçluların Çin'e iadesini yasallaştıracak bir yasa tasarısını protesto etme amacıyla başlayan, yasa tasarısının askıya alındığının açıklanmasının ardından da devam eden eylemler sürüyor. 

Hong Kong polisinin açıklamalarına göre 9 Haziran'dan bu yana 420 kişi "isyan", "yasadışı toplanma", "saldırı aleti bulundurma", "memurlara saldırma" ve "polis operasyonları engeleme" gibi suçlamalarla tutuklandı. 

AP'nin aktardığına göre açıklamalarda bulunan polis sözcüsü Yolanda Yu Hoi-kwan, polisin 300'den fazla plastik mermi ve binden fazla göz yaşartıcı bomba ateşlediğini söyledi. 

Hoi-kwan, protestolar sırasında 139 polis memurunun sakatlandığını, ikisinin hâlâ kırık sebebiyle hastanede bulunduğunu açıkladı.

Polis sözcüsü protestocuların gaz bombaları ve ateş kullanmaya başladığını ve "şiddetin bu sebeple arttığını" söyledi. Hoi-kwan, protestocuların polislere yanan çöplerle dolu alışveriş arabaları gönderdiğini de söyledi. Daha önce birçok basın organı polisin protestoculara karşı sert müdahalelerde bulunduğunu aktarmıştı.

Protestocular askıya alınan yasa tasarısının tamamen iptal edilmesini, polis şiddetiyle ilgili bir soruşturma başlatılmasını ve tam demokrasi talep ediyor.