Dünya

Hong Kong'da protestolar beşinci ayına, ekonomi de resesyona girdi

28 Ekim 2019 08:14

T24 Dış haberler

Hong Kong'ta 5 aydır süren protesto eylemlerinin ardından ekonominin resesyona girdiği açıklandı. Hong Kong Maliye Bakanı Paul Chan, ülkenin hedeflenen ekonomik büyümeye de ulaşamayacağını öngördüklerini ifade etti.

Reuters'ın aktardığına göre Chan'in kaleme aldığı blog yazısında, "Ekonomimizin aldığı darbe çok kapsamlı" ifadeleri yer aldı ve Hong Kong'un resesyona girdiğini gösteren verile paylaştı. 

Hong Kong hükümetinin sene başında yüzde 0-1 büyüme hedeflediğini de ifade eden Chan, bu hedefe ulaşmanın artık "aşırı derecede zor" olduğunu ifade etti.

Özel yönetim bölgesinde eylemler 21 haftadır devam ediyor. Çin'e suçlu iadesini yasallaştıracak bir yasa tasarısına tepki olarak başlayan eylemler, bir süre sonra "daha çok demokratik hak" talep eden protestolara dönüştü. Eylemlerde polis ile protestocular sık sık karşıya geliyor. Dün yapılan protestolarda mağazaların protestocular tarafından ateşe verilmesinin ardından polis sert müdahalelerini sürdürdü. Eylemcilerin petrol bombalarında polis biber gazı, tazyikli su ve plastik merimi ile karşılık verdi.

Bakan Chan, eylemlerden sebep Hong Kong'a gelen turist sayısının da dibe vurduğuna dikkati çekti. Blog yazısında birçok mağazanın günlerce kepenk kapatmak zorunda kaldığı da vurgulandı.