Dünya

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde casusluk iddiaları üzerine İsrail Büyükelçisi'ni çağırdı

Lahey'de bulunan UCM'nin ev sahibi ülkesi olarak Hollanda, mahkeme ile yaptığı anlaşma uyarınca UCM personelinin emniyet ve güvenliğini korumak ve "her türlü müdahaleden uzak" olmasını sağlamakla yükümlü

26 Haziran 2024 16:08

T24 Dış Haberler

İsrail'in Hollanda Büyükelçisi'nden, İsrail casusluk servislerinin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) karşı gizli bir izleme ve casusluk kampanyası yürüttüğü iddialarını açıklamak üzere Hollanda Dışişleri Bakanlığı'na "rapor vermesi" istendiği ortaya çıktı.

Hollandalı yetkililer, The Guardian'ın İsrail istihbarat kurumlarının dokuz yıl boyunca UCM başsavcılığını zayıflatmaya, etkilemeye ve iddiaya göre sindirmeye çalıştığını ortaya koyan soruşturmasının ortaya çıkardığı endişeleri görüşmek üzere büyükelçi Modi Ephraim ile görüşmek istedi.

Toplantı, İsrail-Filistin yayını +972 Magazine ve İbranice yayın yapan Local Call ile ortaklaşa yürütülen bir soruşturmanın parçası olan ifşaatla ilgili olarak bazı Hollandalı milletvekillerinin parlamentoda yönelttiği sorulara cevaben yetkililer tarafından açıklandı.

Lahey'de bulunan UCM'nin ev sahibi ülkesi olarak Hollanda, mahkeme ile yaptığı anlaşma uyarınca UCM personelinin emniyet ve güvenliğini korumak ve "her türlü müdahaleden uzak" olmasını sağlamakla yükümlü. 

Bu ayın başlarında Hollanda, UCM'yi siyasi baskı ve müdahalelere karşı savunma sözü veren 93 üye devlet arasında yer alarak, mahkemenin başsavcısı Kerim Han için kritik bir anda mahkemeye destek veren önemli bir müdahalede bulundu.

Mayıs ayında Han, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ın da aralarında bulunduğu Hamas ve İsrailli liderler hakkında, 7 Ekim'de Hamas öncülüğünde düzenlenen saldırılar ve ardından İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda işlendiği iddia edilen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle tutuklama emri çıkarılması için başvuruda bulunmuştu.