Gündem

Hizbullahçıların tahliyesini Adalet Bakanlığı "Kurum içi düzenleme" olarak açıkladı

29 Mayıs 2019 15:20

Adalet Bakanlığı, 100’ü aşkın Hizbullah hükümlüsünün Anayasa Mahkemesi’nin 2018 tarihli bir kararı dayanak yapılarak tahliye edilmesi, aynı kararı gerekçe göstererek başvuru yapan diğer örgüt hükümlülerinin başvurularının reddedilmesi konusundaki soruyu yanıtsız bıraktı. Bakanlık, Hizbullah ile ilgili CİMER aracılığıyla yapılan başvuruya, konuyla ilgisi olmamasına rağmen, “Kurum içi düzenlemeler bilgi edinme hakkının kapsamı dışındadır” yanıtını verdi.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, T24’te yer alan, Hizbullah hükümlülerinin cezaevlerinden ardı ardına tahliye edildiği haberini TBMM gündemine taşıdı. Bakan, eşzamanlı olarak, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) de konuyu sordu.

Bakan, “Cinayet, işkence, örgüt yöneticili gibi suçlardan mahkum edilen ancak Anayasa Mahkemesi’nin 2018 yılında verdiği, “Heyette askerî hâkim bulunması yeniden yargılama nedenidir” kararının ardından Mayıs 2019 itibariyle tahliye edilen Hizbullah hükümlülerinin sayısı kaçtır? Yargıtay 9. Ceza Dairesi üyelerinin ihraç edilmesinin yeniden yargılama nedeni sayılması, bütün örgüt suçları açısından yeniden yargılama kapısının açılması anlamına mı gelmektedir? Farkı örgütlerden kaç hükümlü yeniden yargılama başvurusu yapmıştır, bunların kaçı kabul edilmiş, kaçı reddedilmiştir? Hizbullah hükümlüleri dışında aynı gerekçeyle tahliye edilen hükümlü var mıdır?” sorularını yöneltti.

CİMER’den gelen dilekçeyi, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü yanıtladı. Yanıt yazısında, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun “kurum için düzenlemeler” başlıklı 25. maddesine atıf yapıldı.

Bu maddede, “Kurum ve kuruluşların kamuoyunu ilgilendirmeyen ve sadece kendi personeli ile kurum içi uygulamalarına ilişkin düzenlemeler hakkındaki bilgi ve belgeler, bilgi edinme hakkının kapsamı dışındadır. Ancak söz konusu düzenlemelerden etkilenen kurum çalışanlarının bilgi edinme hakları saklıdır” hükmü yer alıyor.

Yanıt yazısında, “Yukarıda açıklanan kanun hükmü gereğince, başvuruya ilişkin talep yerine getirilememiştir” denildi.