Dünya

Hırvatistan: Balkanlar'da demokrasi tehlike altında; 1990'ları hatırlatan hamleler durmalı

Dışişleri Bakanı Radman, Bosna'daki durum hakkında uyarılarda bulundu

15 Kasım 2021 12:56

T24 Dış Haberler

Hırvatistan Dışişleri Bakanı Grlic Radman, Avrupa Birliği üyesi olmak isteyen Balkan ülkelerinde demokrasinin tehlikede olduğunu; Bosna Hersek'teki durumun özellikle endişe verici olduğunu ifade etti.

TIKLAYIN | Bosna Hersek'te neler oluyor; olası bir savaş durumunda Türkiye ne duruş sergiler?

AB dışişleri bakanlarının bölgedeki durumu konuşmak üzere toplandığı toplantıda gazetecilere konuşan Radman, "Batı Balkanlar'daki durum giderek kötüleşiyor, bölünme derinleşiyor. Demokrasinin tehdit altında olduğunu da görüyoruz" dedi.

Radman, Bosna'daki ayrılıkçı söylemler konusunda da uyarıda bulundu ve Yugoslavya'nın dağılması sürecinde meydana gelen savaşlara atıfta bulunarak "1990'ları hatırlatan hamleler durmalı" dedi.

1 Mart 1992’de başlayan ve14 Aralık 1995’te Dayton Anlaşması ile son bulan Bosna Savaşı'nda 100 binden fazla insan hayatını kaybetmişti. 

Ekim ayında Bosna Hersek'teki iki entiteden Sırpların lideri Milorad Dodik, Sırp üyeleri adli, idari ve mali devlet kurumlarından çekme kararı aldı. 12 Ekim’de Dodik, Bosna yargısı, güvenlik ve istihbarat birimlerinin Sırp Cumhuriyeti’nde faaliyet göstermesini yasakladı; Kasım ayının sonuna kadar bunların yerini sadece Sırplardan oluşan kurumların alacağı belirtildi. Dodik, Sırp Cumhuriyeti'nin ordusunu da ayırmayı planladıklarını belirtti.