Dünya

Hindistan'dan "Kurban Bayramı hazırlığı": Keşmir'de sokağa çıkmak yasak

Pakistan Başbakanı, Modi'nin Hindu milliyetçisi partisinin politikalarını Adolf Hitler'in Üstün Aryan Irk politikalarına benzetti

11 Ağustos 2019 18:13

Hindistan Kurban Bayramı öncesi Keşmir bölgesinde bazı yasakları yeniden yürürlüğe koydu.

Euronews'in haberine göre, Müslümanların yoğunlukta olduğu Keşmir'in özel statüsünün kaldırmasının ardından bayram sırasında protestoların tekrar artmasından çekinen Yeni Delhi toplanmaların önüne geçmek için bazı bölgelerde sokağa çıkmaya yasağı uyguluyor.

Geçen hafta bölgenin özel statüsünün kaldırılması ve Müslüman olmayan yabancıların mülk edinmesine imkan sağlamasının ardından Hindistan hükümeti Cammu Keşmir'de iletişimi kesmiş, 300'den fazla siyasi lider ve aktivisti tutuklamış, birçok noktaya yerleştirdikleri kontrol noktalarıyla halkın hareketlerini kısıtlamıştı.

TIKLAYIN - Hindistan'ın Keşmir'in özel statüsünü kaldırma kararı ne anlama geliyor?

Bölgedeki en büyük şehir olan Srinaga'da cuma günü yasakların gevşetilmesinin ardından binlerce kişi cuma namazı çıkışı hükümeti protesto etti. Polis de göstericileri biber gazı ve plastik mermi kullanarak dağıttı.

Pazar günü ise polis araçları şehir sokaklarında dolaşarak halkın evden çıkmaması yönünde anonslar geçti. Gösterilerin merkezi haline gelen şehir merkezine çıkan yollar ise polis barikatlarıyla kapatıldı. Bölgede pazartesi günü kılınacak ve merkezi camilerde binlerce kişinin toplanması anlamına gelen Kurban Bayramı namazı içinse nasıl bir önlem alınacağı konusunda Hindistanlı yetkililer henüz bir karara varabilmiş değil.

Pakistan Başbakanı Han'dan Hitler benzetmesi

Yeni Delhi yönetiminin kararı sonrası Pakistan, Hindistan'la olan diplomatik ilişki seviyesini düşürdü. Pakistan Başbakanı İmran Han, Hindistan'da iktidardaki Hindu milliyetçisi partinin politikalarını Adolf Hitler'in Üstün Aryan Irk politikalarına benzetti.