Gündem

Heyet yine Can Atalay kararını vermeden Adliye'den ayrıldı

30 Ekim 2023 20:37

Yerel mahkemenin 6 gündür kararını açıklamamasına tepki gösteren eden avukatlar ve milletvekilleri, mesai saati bitimi öncesi İstanbul Adliyesi'nin Kalemi'ne girmek istedi ancak grubu içeri almayan güvenlik görevlileri ile arbede yaşandı. Öte yandan Can Atalay'la ilgili karar vermesi beklenen heyet, bugün de hiçbir karar almadan Adliye'den ayrıldı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına karşın cezaevinden tahliye edilmeyen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için İstanbul Adliyesi önünde nöbete başladı.

Anka'nın aktardığına göre yerel mahkemenin 6 gündür kararını açıklamamasına tepki gösteren eden avukatlar ve milletvekilleri, mesai saati bitimi öncesi İstanbul Adliyesi'nin Kalemi'ne girmek istedi ancak grubu içeri almayan güvenlik görevlileriyle arbede yaşandı. TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, arbede sonrası avukatları Çağlayan Adliyesi'ne çağırdı.

TIKLAYIN | Can Atalay için TİP Genel Başkanı Erkan Baş da İstanbul Adliyesi'ne geldi

Geçen 14 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerde TİP Hatay milletvekili seçilen Gezi Parkı davası tutuklusu avukat Atalay hakkında AYM, “seçme ve seçilme hakkı” ile “kişi güvenliği ve hürriyeti hakkı” yönlerinden ihlal kararı vermişti. AYM, Can Atalay kararını 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne de göndermişti. Yerel mahkeme ise kararın iletilmesinin üzerinden 6 gün geçmesine karşın henüz kararını açıklamadı.

Avukatlar, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde oturma eylemi yaptı. TİP Genel Başkanı Baş, Parti Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Kadıgil ve İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ile birlikte yurttaşlar da adliye önünde nöbet tutmaya başladı. Yerel mahkemenin 6 gündür kararını açıklamamasını protesto eden avukatlar ve milletvekilleri mesai saati bitimi öncesi İstanbul Adliyesi'nin kalemine girmek istedi ancak Avukat Kemal Aytaç'ın içeri girmesinden sonra güvenlik görevlileri ile grup arasında arbede yaşandı. Arbede sonrası adliye önüne Çevik Kuvvet Polisi sevk edildi.

Güvenlik görevlilerinin gruba müdahalesinin ardından TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, avukatlara şu çağrıyı yaptı:

"Can Atalay'ı serbest bırakmamak için bize reva gördükleri rezillik budur"

"İki tane avukatı 6 gündür bekletip AYM kararını istişare etmeyi beceremeyen heyet hala içeride, hala görüşmesini yapıyor. Bugün de Can Atalay'ı serbest bırakmamak için bize reva gördükleri rezillik budur. Kapıya güvenliği diktiler. Milletvekillerini, avukatları hakimi geçtim kalemle görüşmesine engel olan bir adet Güvenlik Müdürü sıfatlı zat içeri girdi, kapıyı kilitledi. Burada neredeyse bir izdiham halindeyiz. Bu ülkede Anayasa'ya bir parça saygı duyan herkesi, bütün meslektaşlarımı, avukatları, İstanbul'da bulunan milletvekillerini bu hadsizliğe karşı İstanbul Çağlayan Adliyesi'ne bekliyorum."

Kadıgil: Bir yerel mahkeme AYM kararını yok sayamaz!

Can Atalay'la ilgili karar vermesi beklenen ve 6 gündür kararını açıklamayan heyet bugün de Adliye'den ayrıldı. TİP Sözcüsü ve Milletvekili Sera Kadıgil,

"Heyet yine dosyayı bırakıp adliyeden kaçtı. Biz de çıktık. Yarın yine geleceğiz, sonra yine geleceğiz, yine geleceğiz, yine geleceğiz! Bir yerel mahkeme AYM kararını yok sayamaz! Bu suçtur, suç! Elinizi kolunuzu sallaya sallaya Anayasa’yı ayaklar altına almanız…" açıklaması yaptı.