Dünya

Henüz 15 yaşındayken Londra’daki hayatını IŞİD’e katılmak için bırakan Begüm, Suriye’den konuştu: Yalnızca evime dönmek istiyorum

‘’Bunu yaptığım için kendimi çok güçsüz hissediyorum’’

14 Şubat 2019 07:56

Derin Koçer – Londra

4 yıl önce, henüz 15 yaşındayken Londra’daki görece huzurlu ve olağan hayatını bırakıp, IŞİD’e katılmak için Suriye’ye giden genç kız, dört yıl sonra Kuzey Suriye’deki bir mülteci kampında bulundu. Britanya Savunma Bakanı Ben Wallace ise hareketlerin sonuçları olduğunu söyleyerek "Birleşik Krallık IŞİD'e katılan vatandaşlarını kurtarmak için yetkilileri riske atmayacak" dedi.

London Times gazetesine konuşan 19 yaşındaki Shamima Begüm, üçüncü çocuğuna hamile olduğunu belirtirken doğum yapmak ve bebeğini Londra’da büyütmek istediğini söylüyor: ‘’Yalnızca evime dönmek istiyorum…’’

"Artık daha fazla katlanamayacaktım"

Begüm’ün anlattıkları, genç kızın iki hafta kadar önce Suriye’nin doğusunda terör örgütünün kontrolündeki son bölgelerden olan Baghuz köyünden kaçtığını gösteriyor.

Begüm, IŞİD militanlarının arasında geçirdiği dört yıl içinde iki kez doğum yaptığını, fakat iki çocuğunun da hayatlarını kaybettiğini anlatıp ekliyor: ‘’Artık daha fazla katlanamayacaktım.’’

Hollanda kökenli bir terör örgütü mensubuyla evli olduğunu belirten Begüm’ün bulunduğu noktadan memnun olmadığını anlıyoruz. Bugüne kadar yaptıklarından pişmanlık duymadığını söyleyen genç kız, IŞİD’den kaçtığı için kendini ‘oldukça güçsüz hissettiğini’ dile getiriyor ve örgütle yaşamaya devam eden diğer kadınlara saygı duyduğunu belirtiyor.

"Zaferi hak etmediler"

Begüm, Rakka’daki hayatını ‘normal’ ve ‘beklediği gibi’ bulduğunu da ifade ediyor. İlk defa ‘yarılmış bir kafatası’ gördüğünde ise ‘hiç sarsılmadığını’ söylüyor. Ancak genç kız, terör örgütünün ‘baskıcı ve yolsuz’ yönetimi sebebiyle zaferi hak etmediğini düşündüğünü de belirtiyor.

Begüm dışında Londra merkezli bir okul olan Bethnal Green Akademisi’nden üç genç daha IŞİD’e katılmak üzere 2015’te Britanya’yı terk etmiş, ülkede hem büyük bir şok yaşanmasına sebep olmuş hem de göçmen ve azınlık olmak meselelerine dair birçok önemli tartışmayı alevlendirmişlerdi.

 Begüm, bu gruptan olan iki kızı, kendisi köyü terk etmeden önce Baghuz’da gördüğünü söylüyor. Ancak geçtiğimiz günlerde Suriye Demokratik Güçleri ile ABD’li hava kuvvetlerinin ortak düzenledikleri operasyonlarla terör örgütün elinden alınan köydeki kızların durumu belli değil.

Operasyonların ardından IŞİD militanlarının önemli bir kısmının eşleri ile beraber köyü terk ettiği, yalnızca birkaç yüz kadar örgüt üyesinin Baghuz’da kaldığı biliniyor.

Begüm, ‘’Bunca bombardımandan sonra kızlara ne olmuştur, bilemiyorum’’ diyor.

Bethnal Green’li kızlardan biri olan Kadiza Sultana’nın ise 2016’da Rakka’ya düzenlenen bir hava saldırısı sırasında öldüğü düşünülüyor.

Britanya’da terör örgütüne katılmalarının ardından ülkeye dönmek isteyenlere karşı sert bir şüphecilik var.

Geçtiğimiz gün açıklama yapan Savunma Bakanı Ben Wallace, bu kişileri ‘’profesyonelleşmiş amatörler’’ olarak tanımladı ve Suriye’ye gitmiş her bireyin dönüşte sorgulanacağını söyleyip ekledi: ‘’Güvenliğimiz için büyük tehlike oluşturuyorlar. Çoğunluğunun vicdanları, savaşmaktan körelmiş ve bazıları bizim hayat biçimimizi hedef alan saldırılara devam etmek istiyor.’’ 

"Yalnızca evime dönmek istiyorum"

Begüm, Londra’ya döndüğü takdirde kendisine karşı ‘saldırgan bir topluluk’ ile karşılaşacağını tahmin ettiğini söylüyor: ‘’Hakkımda yazılan her şeyi okudum, insanların benim hakkımda neler düşündüklerini biliyorum. Ama ben yalnızca çocuğumu doğurmak ve onu yetiştirmek için evime dönmek istiyorum. Bunun için gerekli her şeyi yapmaya da hazırım.’’