TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, komisyona bu yasama yılında 572’si milletvekili, 1315’i vatandaşlardan yapılan toplam bin 887 başvurunun geldiğini, başvuruların ağırlıklı olarak cezaevleri ile ilgili olduğunu söyledi. Tanrıkulu, işkence, kötü muamele, nakil işlemleri ve sağlık sorunlarıyla ilgili iddiaları içeren başvuruların çoğunluğu oluşturduğunu aktardı.
Tanrıkulu’nun paylaştığı bilgiye göre, komisyonda cezaevlerinde ‘keyfi tutum ve işlemlerle’ ilgili 329, ‘fiziki koşulların iyileştirilmesi’ talebi ile ilgili 142, ‘kötü muamele’ hakkında 165, ‘nakil sorunları’ için 203, ‘sağlık sorunları’ ile ilgili 426 , ‘işkence’ iddiasıyla 66, ‘Cezaevindeki diğer sorunlar’ başlığında ise 201 adet başvuru bulunuyor.
Yargı başvuru konularında ikinci sırada
Komisyona başvurularda cezaevlerinden sonra yargı alanı ikinci sıraya oturdu. ‘Yargı kararından memnuniyetsizlik’ 212 başvuru ile dikkat çekerken ‘yeniden yargılanma talebi’, ‘tutukluluk süresinden şikâyet’, ‘yargılamanın uzun sürmesi’ gibi konularda da başvuru yapıldı. Bireysel af ve cezanın ertelenmesi talebi, yasal düzenlemelerden şikâyet ve uygulamalardan yakınanlar da başvuruda bulundu.
Milletvekillerinden 527 başvuru
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na 527 başvuru yapıldı. Milletvekillerinin başvurusunda birinci gündem maddesini cezaevleri oluşturdu. Milletvekili başvurularının dağılımına bakıldığında sağlık sorunları ilk, ‘keyfi tutum ve işlemler’ ikinci sıraya oturdu. Vatandaş başvurularında dikkat çekilen kötü muamele, nakil ve fiziki koşulların iyileştirilmesi başlıkları milletvekillerinin de öne çıkardığı başlıklardan oldu.