Gündem

HDP: YSK, kayyım atayıcı oldu

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, YSK'nın halk iradesine darbe yaptığını söyledi

11 Nisan 2019 11:20

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, KHK ile ihraç edilen partisinin seçilmiş belediye eşbaşkanlarına YSK'nın mazbata vermemesini  'tuzak' olarak değerlendirdi. Oluç, "YSK kayyım atayıcı olmuştur. Açıkça kayyım atamıştır. Seçilmiş olana mazbatayı vermeyerek, ikinciye yani seçimi kaybetmiş olana mazbata vererek kayyım atamıştır" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Saruhan Oluç, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen seçilmiş belediye eşbaşkan adaylarına mazbata verilmeyeceğine dair kararına ilişkin partinin Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. 

"YSK, KHK'li isimlerin adaylıklarını kabul ederek tuzak kurmuştur"

Oluç, YSK'nın dün aldığı kararla, Erzurum-Tekman, Van-Edremit, Tuşba ve Çaldıran ilçelerinde ve Digor’un Dağpınar beldesinde seçimi kaybeden kişinin mazbata alacağını söyledi.

YSK’nın kararıyla ilgili bazı saptamalar yaptıklarını belirten Oluç sözlerine şöyle devam etti:

Birincisi, YSK'nin attığı bu adım, tasarlanmış bir siyasi komplonun parçası olmaktan başka bir şey değildir. Çok net olarak söylüyoruz: YSK, AKP-MHP ittifakı tarafından tasarlanan siyasi bir komplonun açık parçası haline gelmiştir. 

İkincisi, YSK tuzak kurmuştur. Diyeceksiniz ki, hakimler tuzak kurar mı? Evet, Türkiye’de hakimlerin de tuzak kurduğuna şahit olduk. YSK’nin kararı bu anlama gelmektedir. Nedir bu tuzağın anlamı? YSK, adaylıklar sırasında, KHK ile ihraç edilmiş olanların aday yapılmamasını sağlayabilirdi. Lüzumlu lüzumsuz her konuda genelge yayımlayan YSK, bu konuda bir genelge yayımlamamıştır. Ama bir genelge yayımlayabilir ve diyebilirdi ki, "bizim tartışmalarımız sonucunda KHK'lilerin aday olmasını doğru bulmuyoruz". Bu hukuk dışı olurdu, biz yine eleştirirdik, ama en azından tuzak kurmazdı YSK. 

"YSK halk iradesine açıkça darbe yapmıştır"

Üçüncüsü, YSK halk iradesine yönelik açıkça darbe yapmıştır. YSK’nin kararlarına itiraz hakkı yoktur. Mahkemeye gidemiyorsunuz, AYM'ye gidemiyorsunuz. İşte bunu fırsat bilerek halk iradesine karşı darbe yapmıştır YSK. Bu fırsatçılığı da bir kez daha tespit etmek istiyoruz

"YSK kayyım atayıcı olmuştur"

Dördüncüsü, YSK kayyım atayıcı olmuştur. Açıkça kayyım atamıştır. Seçilmiş olana mazbatayı vermeyerek, ikinciye yani seçimi kaybetmiş olana mazbata vererek kayyım atamıştır."

Bakın rakamlara; Tuşba’da HDP yüzde 53 almış, ikinci durumda olan yüzde 39. O partinin adını bile anmak istemiyoruz. Bu kadar onursuz bir davranışı kabul eden partinin adaylarını da anmak istemiyoruz. Edremit’te HDP yüzde 54 almış, o parti yüzde 42 almış. Çaldıran’da HDP yüzde 53 almış, o parti yüzde 43 almış. Bağlar ilçesinde yüzde 71 almış HDP, diğer parti almış yüzde 25. Halk iradesi çok açık ortada. Açık ara HDP seçimi kazanmış, ama YSK seçimi kazanan adaylara mazbata vermiyor, kaybedenlere veriyor. Kayyım atayıcı olmuştur YSK."

"YSK siyasi bir komplonun tamamlanması için adım attı"

YSK'nın kararının keyfi olduğunu söyleyen Oluç, "Bu tamamen siyasi bir komplonun tamamlanması için atılmış bir adımdır. YSK’ye Seçim Yasası ya da Anayasa, seçim sonucunda sandıktan çıkan sonucu değiştirme ve seçilmemiş olana mazbata verme hakkını vermiyor. YSK bu hakkı nereden alıyor? Eğer ortada bir sorun varsa YSK’nin yapacağı şey seçimi yenilemektir" dedi.

"İstanbul konusunda yaşanan kepazelik hala sürüyor" diyen Oluç, "Tamamen mesnetsiz iddialara dayanarak İstanbul halkının iradesi, verdiği oylar, seçim sonuçları çiğnenmektedir. Bugün 11’inci gün ve halen bir sonuç açıklanmamıştır. Zaman kazanmak ve hukuksuz bir karar almak için yapılan bir hazırlıktır" değerlendirmesinde bulundu. 

"YSK, Türkiye'yi kaosa sürüklüyor"

YSK'da oturan hakimlerin büyük vebal altında olduğunu söyleyen Oluç, "YSK Türkiye’nin büyük bir kaosa sürüklenmesi için adım atmaktadır.  Oyun oynanmıyor burada. Kendilerinden sonra karar alacak bir merci olmadığını düşünüyorlar, vicdansız davranıyorlar, zerre kadar vicdanları kalmamış. Bağımsız karar verecek durumda da değiller" dedi.