Gündem

HDP’nin ‘Kayyım Raporu’ hakkında toplatma kararı

HDP, 28 Şubat'ta, kayyım atanan belediyelerin faaliyetlerini içeren kapsamlı bir rapor açıklamıştı

15 Mart 2019 13:25

Siirt Sulh Ceza Hakimliği, Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından 28 Şubat'ta  Diyarbakır'da açıklanan Kayyım Raporu hakkında toplatma kararı verdi.

TIKLAYIN-HDP'nin kayyım raporu: Kayyım atanan belediyelerde ihaleler 'pazarlık usulü'

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'nin 84 sayfadan oluşan Kayyım Raporu hakkında 14 Mart tarihinde “Terörle Mücadele Kanunu”nun 7/2’inci maddesi kapsamında “Örgüt propagandası yapmak” iddiası soruşturma başlattı.  Siirt Sulh Ceza Hakimliği aynı gün savcılığın talebini uygun bularak  raporun "Basım, dağıtım ve satış yasağı getirilmesine, el konulmasına ve toplatılmasına" karar verdi. 

28 Şubat’ta açıklanmıştı  

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 28 Şubat’ta Diyarbakır’da, 15 Temmuz darbe girişimi ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) Demokratik Bölgeler Partisi belediyelerine atanan kayyımlarla ilgili Türkçe ve Kürtçe hazırladığı raporu bir basın toplantısı ile açıklamıştı.

Açıklamaya, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri, belediye eşbaşkan adayları, HDP ile ittifak sağlayan Kürt partileri ve yerine kayyum atanan DBP’li belediye eşbaşkanları katılmıştı. Kitapçık haline getirilen rapor basın mensuplarına da dağıtılmıştı.

Raporda 'Kayyımın rejiminde yerel ekonomi' bölümünde özellikle Diyarbakır ve Mardin büyükşehir belediyelerinde  'pazarlık usulü' ile ihale sisteminin yaygınlaştığı, açık ihale sisteminin ise istisna haline geldiği belirtiliyordu. 

Raporda pazarlık usulünün, ihalelerde olması gereken şeffaflık, saydamlık ve rekabet ilkelerini ihlal ettiği savunuluyordu.