HDP Merkez Yürütme Kurulu'nun (MYK), yarın, anayasa değişikliği teklifini görüşmek için toplanacağı belirtildi. Ağırlıklı görüşün teklife, "hayır" oyu vermek olduğu bildirildi.
MYK toplantısında,, “başörtüsüne anayasal güvence” diyerek AKP ve MHP milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan, içerisinde LGBTi+ karşıtı hükümlerin bulunduğu düzenlemenin yer aldığı anayasa değişikliği teklifini görüşüleceği öğrenildi.
"Dini inancı da aşarak kamuda kabul edilemez sonuçların ortaya çıkmasına yol açılabilir"
BirGün’e konuşan bir parti yöneticisi, “Tıpkı bileşenimiz Türkiye İşçi Partisi gibi biz de teklifi son derece belirsiz bulduk. İnanç gereği giyilebilecek kıyafetlere anayasal güvence geliyor ama bu kıyafetler ne? Bunu bugün çarşaf olarak yorumlayabilir, yarın bambaşka bir kıyafet olarak değerlendirebiliriz. Dini inancı da aşarak kamuda kabul edilemez sonuçların ortaya çıkmasına yol açılabilir” dedi.
Aynı parti yöneticisi, ikinci maddedeki evlilik birliğine yönelik, “kadın ve erkek arasında gerçekleşir” düzenlemesinin ise, AKP’nin başörtüsü vurgulu yola çıkış amacıyla uyuşmadığını vurguladı.
HDP yöneticisi, Parti Sözcüsü Ebru Günay’ın teklifin hazırlık aşamasında yaptığı açıklamada kullandığı, “Getirilen anayasa ile Kürtlerin, Alevilerin, mütedeyyin kesimlerin, ezilenlerin, işçilerin, kadınların, gençlerin haklarını güvenceye alalım. Böyle bir değişiklik varsa biz varız" sözlerini anımsatarak, “Bu görüşümüz güncelliğini koruyor. AKP, teklifi önce ilgisiz maddeden arındırmalı, sonra da herkesin haklarını güvenceye alacak şekilde genişletmelidir” dedi.
HDP yönetiminin AKP’den randevu talebi beklediğini de kaydeden HDP yöneticisi, "Teklif gelmeden önce yaptığımız görüşmenin bir benzerini gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz. Randevu talebi geldiğinde geniş müzakere ve detaylı çalışma talebimizi ileteceğiz" diye konuştu.
AKP’nin anayasa düzenlemesi
AKP ve MHP milletvekilleri tarafından TBMM’ye sunulan anayasa değişikliği teklifinin ilk maddesi ile anayasanın 24. maddesi şu şekilde düzenleniyor:
“Temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanılması, hiçbir kadının başının örtülü veya açık olması şartına bağlanamaz. Hiçbir kadının dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim ve öğretim, çalışma, seçme, seçilme, siyasi faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile diğer herhangi bir temel hak ve hürriyeti kullanmaktan ya da kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan hiçbir surette yoksun bırakılamaz.”
Teklifin ikinci maddesiyle de anayasanın 41. maddesinde değişiklik yapılıyor. Maddede yer alan, “Aile, Türk toplumunun temelidir” ifadesine, “Evlilik birliği, ancak kadın ile erkeğin evlenmesiyle kurulabilir” cümlesi ekleniyor.
|