HDP Diyarbakır Milletvekili, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Garo Paylan, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle Meclis’in işlevini yitirdiğini belirterek, “Meclis Cumhurbaşkanı’nın vesayetindedir. Ortada bir Meclis iradesi var diyemeyiz. AKP grubunun tamamı, Cumhurbaşkanı’nın kurşun askerleridir” dedi. Yasa çıkarma ve denetleme görevi olan Meclis’te bu iki görevin de şu an yapılamadığını ifade eden Paylan, “Şu anda ne yasa çıkarabiliyoruz. Yasaları tartışamıyoruz. Herhangi bir milletvekili kendi iradesini ortaya koyamıyor. Meclis şu anda tamamın Saray’ın vesayetindedir” dedi.
“Cumhurbaşkanı hangi fermanı gönderiyorsa ona mühür basmak üzere bekliyorlar”
Muhalefetin hazırladığı yasa tekliflerinden 27. Yasama döneminde bir tanesinin bile görüşülmediğine dikkat çeken Paylan, T24’e şu değerlendirmeleri yaptı:
“Meclis Cumhurbaşkanı’nın vesayetindedir. Ortada bir Meclis iradesi var diyemeyiz. AKP grubunun tamamı, Cumhurbaşkanı’nın kurşun askerleridir. Cumhurbaşkanı hangi fermanı gönderiyorsa ona mühür basmak üzere bekliyorlar. Kendi iradelerini ortaya koymuyorlar oysa güçlü Meclis vadetmişlerdi. Bunun bir yalan olduğunu anlatmaya çalıştık. Meclis’in iki görevi vardır, yasa çıkarmak ve denetlemek. Şu anda ne yasa çıkarabiliyoruz. Yasaları tartışamıyoruz. Herhangi bir milletvekili kendi iradesini ortaya koyamıyor. İkincisi denetlemek, hiçbir şekilde denetim faaliyeti yapamıyoruz. Yürütmeyi dengelemek ve denetlemek. Her ikisi görevimizi de kesinlikle yapamıyoruz. Meclis şu anda tamamen Saray’ın vesayetindedir. “
“Bir milletvekiline imza attırıyorlar, sanki onun teklifiymiş gibi geliyor”
Bir kanun teklifinin komisyon gündemine alınması için komisyon başkanının ikna edilmesi gerektiğini ancak komisyon başkanlarının da böyle bir iradesi olmadığını ifaden eden Paylan şunları söyledi:
“Bütün komisyonlar yalnızca Saray’dan gelen fermanlara yalnızca imza atıyorlar. Bir milletvekiline imza attırıyorlar. Sanki onun teklifiymiş gibi geliyor. Oysa o fermanların hepsi Saray’dan geliyor. Muhalefetin hatırladığı yasa tekliflerinden 27. dönemde bir tanesi görüşülmedi. Doğrudan genel kurula indirilme durumunda da bir sonuç alınamıyor.
Haftada bir milletvekillerinin doğrudan gündeme alınma önerisi görüşülüyor. O da beş dakika konuşuluyor, zaten AKP milletvekilleri onu dinlemiyorlar bile, hep reddediyorlar. Bu hatalı, çarpık bir sistem. Cumhurbaşkanı aynı zamanda Meclis’te çoğunlukla bulunan partinin genel başkanı olursa, o Meclis’in herhangi bir şekilde iradesi olamaz. Bunun da pratiğini görmüş olduk.
AKP Genel başkanı, Cumhurbaşkanı, yürütmenin başı. Aynı zamanda Meclis grubunun başı. Bu anlamda da kendisi ne ferman yazıyorsa, Meclis buna mühür basıyor. Meclis tam anlamıyla notere dönüşmüş bir Meclis’le karşı karşıyayız. Burada kuvvetlerin eşitliğinden, denkliğinden, kuvvetlerin birbirini denetlemesinden bahsedemeyiz. “
Parlamenter sistemde muhalefetin tekliflerinin görüşülmesinde zorluklar olmasına rağmen aynı zamanda milletvekili olan bakanların Meclis’te kanunlarını savunma ve tartışma ve gerekirse değişikliği onaylama hakları bulunduğunu hatırlatan Paylan, “Onlar Meclis’e getiriyorlardı kanunları ve bize karşı savunmak durumunda kalıyorlardı. Bizim onları etkileme şansımız vardı. Bazı maddeler değiştirilebiliyordu. Geçen dönem o kadar çok tasarıyı daha iyileştirdik, geri çektirdik, kendi önerilerimizi kattık. Bu etkileşim olabiliyordu. Şu anda bu etkileşim yok oldu”dedi.