HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Adalet Bakanlığı'nın 2002 ve 2017 yılları arasındaki cinsel istismar verilerini erişime kapatması ve 2018 yılı verilerini de açıklamaması hakkında Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından cevaplanması istemiyle soru önergesi verdi. Ersoy, "Maalesef AKP iktidarının çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarındaki çözüm önerisi ne akla ne de mantığa sığmaktadır" ifadelerini kullandı.
Ersoy, ülkemizde özellikle son on yılda çocuklara yönelik cinsel istismar ve cinsel saldırı vakalarında yaşanan artışın toplum tarafından endişe ile karşılandığını ifade etti. 17 yıldır iktidarda olan AKP’nin ise yaşanan bu kaygı verici olaylara çözüm üretmesi gerekirken aksine, 2016 yılında cinsel istismar suçu işleyenlerin istismar ettiği kişiyle evlenmesi durumunda ceza almamasını öngören bir kanun teklifini Meclis Genel Kurulu’na sunduğunu sözlerine ekledi. Sunulan bu teklifin ise kadınlar ve çocuk hakları savunucularının mücadelesi ve kamuoyunda oluşan rahatsızlık nedeniyle geri çekilmek zorunda kaldığını hatırlattı.
"Çözüm önerisi ne akla ne de mantığa sığmaktadır"
Sözlerine şöyle devam eden Ersoy şunları söyledi; maalesef AKP iktidarının çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarındaki çözüm önerisi ne akla ne de mantığa sığmaktadır. Dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın ‘Çocuklara çığlık atmayı öğretin. İstemedikleri bir durumda karşılaştıklarında çocuklarımızın çığlık atması gerekiyor’ sözlerini hatırlatan Ersoy, sorunun çözümünün bu olmaması gerekir hem yasalarda düzenleme yapılması hem de tarafı olduğumuz İstanbul Sözleşmesinin uygulanması şarttır dedi.
"Adalet Bakanlığı, 2018 yılı istatistiklerini neden yayınlamıyor?"
Ersoy, her yıl ayrıntılı olarak suç verilerini açıklayan Adalet Bakanlığı’nın 2018 yılına ait çocuklara yönelik cinsel istismar istatistiklerini müstehcen olduğu gerekçesiyle yayımlamamasının sebebinin “Yargı Reformu” paketinde istismarcılara ceza indirimi yapılacağına dair şüpheleri ve kaygıları artırdığını ve kamuoyu tarafından merak edildiğini sözlerine ekledi.
Bu bağlamda Ersoy, Bakanlık tarafından şu soruların yanıtlanması talebinde bulundu;
"2002-2019 yılları arasında çocuğa yönelik gerçekleştirilen kaç cinsel istismar davası görülmüştür?
2002-2019 yılları arasında çocuklara yönelik cinsel istismar davalarının sonucunda kaç kişi ceza almıştır?
2002-2019 yılları arasında çocuklara yönelik cinsel istismar davalarında sanık olarak bulunan kaç kişi dava sonucunda beraat etmiştir?
Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü, “Ceza Mahkemeleri’nde TCK Uyarınca Yıl İçinde Açılan Davalardaki Suç Ve Sanık Sayıları” raporunda çocuklara yönelik cinsel istismar verilerine neden ulaşılamamaktadır?
“Yargı reformu” paketinde çocuk istismarcılarına yönelik ceza indirimi düzenlemesi yapılması planlanmakta mıdır?
“Yargı reformu” paketi ile çocuk istismarcılarına ceza indirimi getirilmesi planlandığı için mi çocuklara yönelik cinsel istismar verileri kamuoyundan saklanmaktadır?"
TIKLAYIN - Adalet Bakanlığı, 2018 yılı cinsel istismar suç istatistiklerini yayımlamadı