Gündem

HDP'li İmir: Cizre’de ayda 300 doğum gerçekleşirken, sadece iki kadın doğum uzmanı çalışıyor; atama yapılmamasının gerekçesi nedir?

05 Ağustos 2021 17:01

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Şırnak'taki kadın doğum uzmanı eksikliğini Meclis gündemine taşıdı. İmir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya, "Cizre’de ayda 300 doğum gerçekleşirken, sadece iki kadın doğum uzmanı çalışmakta. Defalardır bu sorunu gündeme getirmemize rağmen bir atama yapılmamasının gerekçesi nedir?" diye sordu.

HDP'li İmir, Şırnak'ta kadın doğum uzmanı eksiği olduğunu belirterek Bakan Koca tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi hazırladı.

İmir, önergesinde; "Nüfusu 143 bin olan merkezi ilçemiz Cizre’de altı kadın doğum uzmanının çalışması gerekirken yaklaşık bir aydır sadece bir kişi ile idare ediliyor. İdil ilçemizde kadın doğum uzmanı şu an hiç yok, Silopi’de bir kadın doğum uzmanı bulunmaktadır. İl merkezinde iki ve Uludere ilçesinde de bir kadın doğum uzmanı bulunmaktadır” değerlendirmesini yaptı.

İmir, Koca’ya şu soruları yöneltti:

  • “-Yaklaşık bir aydır Cizre Devlet Hastanesi’nde 6 norm kadro yerine sadece bir kadın doğum uzmanının çalıştığından haberdar mısınız?
  • -143 nüfusa sahip olan merkezi ilçemiz Cizre’de ayda 300 doğum gerçekleşirken, sadece iki kadın doğum uzamanı çalışmakta ve sadece acil hastalara bakabilmekteler, defalardır bu sorunu gündeme getirmemize rağmen bir atama yapılmamasının gerekçesi nedir?
  • -Kadın doğum uzmanı eksikliğinin bir an önce çözülmemesi durumunda yaşanacak bebek ve anne ölümlerinden bizzat Bakanlığınız sorumlu değil midir?
  • -Şırnak ve ilçelerinde günde kaç doğum gerçekleşiyor? Kaç çocuk sağlıklı doğabiliyor? Kaçı doğmadan ölüyor? Kaç tanesi hastalıklı doğuyor?
  • -Gebe kadınların düzenli olarak sağlık taramaları yapılıyor mu? Bebek ve anne ölümlerinin kaç tanesi sağlık taramalarından ve sağlık haklarına ulaşamamaktan kaynaklanmaktadır?”