Gündem

"27 büyükşehir belediyesinin kadına yönelik şiddetle mücadele politikaları neler?"

HDP'li Filiz Kerestecioğlu, belediyelere bu konudaki politikaları, planlamaları ve bünyelerindeki destek hizmetlerini sordu

30 Ağustos 2019 12:37

Son zamanlarda kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin önlenmesi için yapılması gerekenler konusunda birbiri ardına çağrılar yapılırken HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da konu hakkında 27 büyükşehir belediyesini, 31 Mart seçimleri sonrasında, kadınlara yönelik erkek şiddetiyle mücadelede daha etkin rol almaya davet etti. Kerestecioğlu, belediyelere bu konudaki politikaları, planlamaları ve bünyelerindeki destek hizmetlerini sordu.

Bu bakımdan belediyelerin hukuki ve siyasi sorumluluklarını yerine getirerek kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla kendi bünyelerinde bütüncül politikalar oluşturması ve bunları diğer kamu kurumları ve sivil toplumla iş birliği içinde kararlı bir şekilde uygulaması gerektiği belirtilen bilgi alma başvurusunun tam metni şu şekilde:

 “Yerelin talep ve ihtiyaçlarına yönelik kolaylıkla erişilebilir hizmetler sunmak Türkiye’de yerel yönetimlerin başlıca görevlerindendir. Son yerel seçimler sonrasında yeni döneme başlayan belediyelerin toplum temelli bir belediyecilik anlayışını hayata geçirebilmesinin olmazsa olmazlarından biri ise Türkiye’de kadınların başlıca sorunlarından biri olan erkek şiddetinin önlenmesi ve kadınların şiddetsiz bir yaşam sürme hakkının korunması amacıyla belediyeler bünyesinde etkin mekanizmaların oluşturulmasıdır.

 Birleşmiş Milletler’in kadına yönelik şiddetle mücadele mevzuatı gereğince; yerleşim yerlerinde sığınaklar her 10.000 nüfusa karşılık en az 1 yatak kapasitesi olacak şekilde hizmet vermelidir. Ancak Türkiye’de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) ile sığınaklar olmakla birlikte bunlar ne nitelik ne nicelik açısından yeterli değildir. Ayrıca 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14. maddesinin a bendine göre, büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100.000’in üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için sığınak açmakla yükümlüdürler. Bu bakımdan belediyelerin hukuki ve siyasi sorumluluklarını yerine getirerek kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla kendi bünyelerinde bütüncül politikalar oluşturması ve bunları diğer kamu kurumları ve sivil toplumla iş birliği içinde kararlı bir şekilde uygulaması gerekmektedir. Başlıca adım ise, stratejik planlarda bu konuya yer vererek şiddetle mücadele eylem planları oluşturmak, kadınların şiddetten kurtulmak ve güçlenerek bağımsız bir hayat kurmak için ihtiyaç duyduğu nitelikli sosyal, psikolojik, hukuki ve ekonomik destekleri sağlayan kadın danışma merkezleri ve can güvenliği riski söz konusu olduğunda kadınların varsa çocukları ile birlikte geçici olarak barınabilecekleri ve destek hizmetlerinden faydalanabilecekleri sığınaklar açmaktır.

Bu bağlamda;

1-      Belediyeniz bünyesinde erkek şiddetine maruz kalmış kadınlar ve çocukları için destek hizmetleri sağlayan herhangi bir birim (kadın danışma merkezi vb.) bulunmakta mıdır? Varsa bu birimlerde sosyal, hukuki, psikolojik, ekonomik vb. desteklerden hangileri verilmektedir?

2-      Belediyeniz bünyesinde erkek şiddetine maruz kalmış kadınlar ve çocuklarının kalabileceği kadın sığınakları var mıdır? Varsa bu birimlerde geçici barınma dışında kadınlar ve çocuklarına hangi destekler sağlanmaktadır?

3-      Belediyeniz bünyesinde ev içi şiddet dahil olmak üzere erkek şiddetiyle mücadele yerel eylem planı hazırlamak üzere herhangi bir çalışma başlatılmış mıdır?

4-      Kadına yönelik şiddeti önlemek için yaptığınız veya planladığınız çalışmalar nelerdir? Çalışmalarınızı hangi kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde yürütüyorsunuz veya yürüteceksiniz?

5-      Stratejik plan çalışmalarında kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusuna yer verilmekte midir? Şimdiye kadar bu konuya ilişkin belirlediğiniz hedef ve çalışmalar nelerdir?

6-      Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisinde alınan karar ile sığınaklarda kalan kadınlara belediye şirketlerinde %2 kontenjanla istihdam imkanı sağlanacağı basına yansımıştır. Şiddete maruz kalan kadınlara istihdam olanakları yaratmak ve ekonomik güçlenmelerini sağlamak amacıyla belediyeniz bünyesinde benzer kararlar almayı planlıyor musunuz?”