Gündem

HDP, 'Bursaspor-Amedspor müsabakasında yaşanan olaylar araştırılsın' dedi; AKP ve MHP reddetti

"Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı, kendinden utanmalısın; o kalıbı doldurmuyorsun"

07 Mart 2023 18:33

HDP’nin “Bursaspor-Amedspor müsabakasında yaşanan olayların araştırılması ve sporda şiddetin önlenmesi"ne ilişkin araştırma önergesinin TBMM Genel Kurulu’nda bugün görüşülmesine yönelik grup önerisi, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, “Diyarbakır Amedspor burada adalet bulamayacak, biliyoruz. Bu meseleyi FIFA’ya, bütün uluslararası kurumlara götüreceğiz. Bu ara meşhur, herkes herkesi not alıyor ya, biz de not alıyoruz” dedi.

HDP’nin “Bursaspor-Amedspor müsabakasında yaşanan olayların araştırılması ve sporda şiddetin önlenmesi" amacıyla verdiği Meclis araştırması önergesinin diğer önergelerin önüne alınarak bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmene ilişkin grup önerisi, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önergenin gerekçesini açıklayan HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy şunları söyledi:

"Kulüp Başkanı, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı’nı arıyor, ‘Lütfen müdahale edin’ diyor, ulaşamıyor kendisine"

“Buraya gelmeden önce Amedspor Kulübü’nün başkanıyla görüştüm. Maç başlamadan önce, gece on birden sabah dört buçuğa kadar, tam beş buçuk saat, insanlar orada, otelin etrafında; yuhalamalar, bağırmalar çağırmalar, tam beş buçuk saat ve müdahale olmamış. Tabii, bu olabilirmiş, futbol müsabakalarında karşı tarafı uyutmamak için bir iki saati anladım da tam beş buçuk saat, başka sıkıntılar olabilir.

Kulüp Başkanı, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı’nı arıyor, gece resimleri atıyor, görüntüleri paylaşıyor ‘Lütfen müdahale edin’ diyor, ulaşamıyor kendisine. Bir takımın, bir kulübün bütün futbolcuları, başkanı bir otelde; etrafları sarılmış, bağırıp çağrışmalar var, Futbol Federasyonu Başkanı telefonuna bakmıyor, ertesi gün de bakmıyor telefonuna. On iki buçuk gibi, takım sahaya girdiği zaman fiziksel saldırılar oluyor; tekrar aranıyor Futbol Federasyonu Başkanı, yine telefonunu açmıyor, sonra telefonunu kökten kapatıyor ve bugün itibarıyla dahi Futbol Federasyonu Başkanı, kulüp başkanına bir geçmiş olsun telefonunda dahi bulunmamış yani dönmemiş. ‘Başkan, geçmiş olsun, bir şey yapamadık ama geçmiş olsun’ dahi dememiş.

"Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı, kendinden utanmalısın; o kalıbı doldurmuyorsun"

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı, kendinden utanmalısın; o kalıbı doldurmuyorsun, kendinden utanmalısın. Türkiye’de insan belki her şey olabiliyor, bir tek rezil olamıyor çünkü ar duygusu kalmamış, bazılarında kalmamış. Yani bir kulübün sporcuları, Türkiye Futbol Federasyonuna dâhil, onların maçlarını oynayan bir kulübün başkanı size ulaşamayacak, size kim ulaşacak? Müteahhitler mi ulaşacak size? Bir iş adamı aradığı zaman, hepiniz karşısında dimdik dikiliyorsunuz. Bu, spor kulübü başkanı ve bugün itibarıyla, şu saat itibarıyla hâlâ arayıp bir geçmiş olsun diyememiş.

"Bu ara meşhur, herkes herkesi not alıyor ya, biz de not alıyoruz"

İktidar partisinin tam 11 milletvekili var, birisi çıkıp ‘Ya, bu olmadı’ diye bir mesaj paylaşmamış, Twitter’larına baktım, eğer paylaşmışlarsa ben özür diliyorum kendilerinden. Birisi çıkıp bir özür dilememiş, ‘Bursa’ya yakışmıyor; bu, misafirperverliğe yakışmıyor’ diyememiş. Efkan Ala, eskiden Diyarbakır Valisi’ydi, şu an Bursa Milletvekili; Hakan Çavuşoğlu, Meclis’in İnsan Hakları Komisyonu Başkanı, ağzından daha kelime çıkmamış. Bekliyoruz, biz de hepsini not alıyoruz, bu ara meşhur, herkes herkesi not alıyor ya, biz de not alıyoruz.

"Bu meseleyi FIFA’ya, bütün uluslararası kurumlara götüreceğiz"

Yüzlerce pet atılıyor, futbol topuna vuramıyorsunuz çünkü saha komple bembeyaz olmuş, maytaplar patlıyor, sapanla mermiler atılıyor, sahaya şiş atılmış. Daha önce, Beşiktaş-Bursa maçında bunların, bu olayların onda 1’i olmamış, maç iptal edilmiş, hükmen yenik sayılmış. Diyarbakır-Bursaspor maçında ‘Bursasporlu bir kaleci yaralandı’ diye 2011’de maçı iptal ettiler, Bursaspor’u da hükmen galip saydılar çünkü futbolcuya saldırı oldu. 4 futbolcu darp raporu almış, 2 yönetici darp raporu almış, 3 hakem orada. Allah’tan korkmuyor musunuz, hiç mi utanma duygunuz kalmadı? Diyarbakır Amedspor burada adalet bulamayacak, biliyoruz. Bu meseleyi FIFA’ya, bütün uluslararası kurumlara götüreceğiz.” (ANKA) 

TIKLAYIN | CHP'li Tanrukulu: Yeşil'in suikastından tesadüfen kurtulmuş insanlardan birisiyim; tribünlerdeki afişleri görünce irkildim