Ekonomi

MÜSİAD Başkanı krediye erişimden şikayetçi oldu, Bakan Nebati "söylemlerinizi haklı ve doğru kabul ediyoruz" dedi

Nebati, "Enflasyonu tek haneye düşürene kadar mücadelemiz devam edecek" diye konuştu

02 Kasım 2022 12:03

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, krediler konusunda gelen eleştirileri “Kredilerdeki söylemlerinizi haklı ve doğru kabul ediyoruz. Talepleriniz haklı" şeklinde yanıtladı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Expo 2022 açılış programında konuşma yapan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, “Kredi maliyetlerinin ucuzlamasını savunmaya devam edeceğiz ancak son aylarda krediye erişim noktasında ciddi sorunlar yaşanıyor. Bunun yanında az da olsa verilen kredilerin geri ödeme vadesi çok kısa, sizden özel destek bekliyoruz” dedi.

Nureddin Nebati, kredi konusunda gelen eleştirileri “Kredilerdeki söylemlerinizi haklı ve doğru kabul ediyoruz. Talepleriniz haklı. Bankalarla yaptığımız toplantılarda bu alandaki sıkıntıların giderilmesi noktasında gerekli düzenlemeleri hızlı bir şekilde yaparak, reel piyasanın önceliklerinin Türkiye’nin önceliği olduğu noktasında hemfikiriz” diyerek yanıtladı.

Hazine ve Maliye Bakanı, yaptığı konuşmada ayrıca "Turizm tahminlerimizi yukarı yönlü revize ediyoruz. 2022'de turizmde 44 milyar dolar gelir hedefliyoruz" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı, ücret artışlarını enflasyonun üzerinde gerçekleştirdiklerini söyledikten sonra enflasyonla ilgili "Yüksek enflasyonun sebep olduğu sorunların farkındayız. Enflasyonda kalıcı düşüşü sağlamak için adımlar atmaya devam ediyoruz. Enflasyonu tek haneye düşürene kadar mücadelemiz devam edecek, bunda kararlıyız" diye konuştu.

Nebati, cari açığın artan enerji fiyatlarıyla beraber arttığını belirterek "Cari işlemleri kalıcı olarak iyileştirmek öncelikli hedeflerimizdir. Karadeniz gazının devreye alınması elimizi mutlak surette güçlendirecektir" ifadelerini kullandı.

Nureddin Nebati, MÜSİAD EXPO 2022 açılış toplantısında konuştu. Nebati'nin açıklamalarında ön plana çıkan başlıklar şunlar oldu:

"Türkiye Yüzyılı ile ideallerimize ulaşacağız. AK Parti iktidarı olarak dün olduğu gibi bugün de iş dünyamızın önünü açmak gayretindeyiz. KKM katkısıyla liradaki oynaklık azalmıştır. Yatırım ortamı rekabetçi teşviklerle sağlanıyor.

Türkiye ekonomi modeline ilgi var, İş dünyasının dünyadaki bağlantıları umut verici. Gerek kredilerdeki ulaşım, gerek kredilerdeki sürenin kısa olması, bunlar gelip geçici, yeni bir model, yeni bir iş anlayışı ve selektif kredi politikamız önümüzdeki süreci çok daha kolay bir şekilde geçireceğimizin yol haritasını ortaya koyuyor."

"2022 yılı Ağustos ayı itibarıyla toplam istihdamımız. Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesi olan 31 milyona yükselttik. Son 22 aylık ihracat rekorlarını devam ettiriyoruz. Toplam ihracatımız 252,6 milyar dolarla tarihi yüksek seviyelere ulaşmıştır."

 "2022 yılında 50 milyon ziyaretçiyi ülkemizde ağırlayarak 44 milyar dolar turizm geliri elde etmeyi hedefliyoruz. Geçen yıl bu yılın hedeflerini koyduğumuzda 35 milyar dolardı. Salgının etkilerinin bitmediği, Rusya-Ukrayna savaşına rağmen Türkiye’deki potansiyeli görün."

"Türkiye 2020 yılında 28 milyar dolar net enerji ithalatçısı. Geçen yıl 51 milyar dolar net enerji ithalatçısı, bu yıl 100 milyar doların üzerine giden bir enerji ithalatı var. Dış ticaret açığımız büyüyor. Dolayısıyla da cari açık dengemiz büyüdü. Normalleştiğini düşündüğümüzde cari işlemler açığı sadece ve sadece geçen yılki fiyatlarla olmuş olsa dahi sıfırlanıyor."

 "Elbette sorun alanlarımız var. Olumsuz küresel gelişmelere ek olarak döviz kurunda yaşanan gelişmeler, enflasyon beklentilerinin kötüleşmesi ülkemizde enflasyonun yüksek seviyelere çıkmasında etkili olmuştur. Enflasyonla mücadelemizi tek haneli rakamlara düşürünceye kadar mücadelemiz devam edecek. Bunda kesin kararlıyız. Yoğun koordinasyonu sürdürüyor. Enflasyonda kalıcı düşüşü sağlamak için adımlar atmaya devam ediyoruz. Finansal istikrarı güçlendirmeye yönelik adımlar başta olmak üzere aldığımız kapsayıcı tedbirler sayesinde küresel fiyatlarla yaşanacak normalleşme ve beklentilerdeki iyileşmenin de olumlu katkısıyla ülkemizdeki enflasyon belasından kalıcı olarak kurtulacağız."

"Ücret artışlarını enflasyon üzerinde gerçekleştiriyoruz. Kapsamlı destek paketlerini vatandaşların hizmetine sunmaya devam ediyoruz. Mevsimsel düzeltilmiş reel kesim güven endeksi ekim ayında bir önceki aya göre 1.8 puan artarak. 1.08 seviyesine gelmiştir."