Gündem

"Hayatının bir yılını hücrede tek başına geçirmek zorunda kalan general, üniformasını geri almaya hazırlanıyor"

19 Şubat 2019 09:37

Eski Tokat Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Adnan Arslan 15 Temmuz darbe girişimi sırasında "yurtta sulh konseyi" tarafından hazırlanan listede sıkıyönetim komutanı olarak görevlendirildi. Darbe girişimine katılmayan Arslan emrindeki subayları arayarak darbe faaliyetininin desteklenmemesi, sokağa araç çıkarılmaması talimatlarını verdi. Ancak bunlara rağmen ordudan ihraç edildi. "Sıkıyönetim komutanlığı görevlendirmesi" de hücrede 1 yılını tek başına geçirmesine neden oldu. Yaşanan süreç sonunda Yargıtay tarafından suçsuzluğu kesinleşen Arslan, üniformasını geri almaya hazırlanıyor.   

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, Arslan'ın başına gelenleri bugünkü köşesinden paylaştı; "Tuğgeneral Arslan’ın öyküsü, bu ilkenin ne kadar hayati bir değer taşıdığını göstermesi bakımından büyük önem taşıyor" diye yazdı. Ergin yazısının ilgili bölümünde şunları kaydetti:

Olağanüstü Hal Komisyonu’nun darbecilikle suçlanan bir tuğgeneralin kamudan ihraç edilmesini öngören Kanun Hükmünde Kararname (KHK) tasarrufunun iptal edilmesi yönünde geçenlerde verdiği hüküm, 15 Temmuz sonrasında tanık olunan en dikkat çekici kararlardan birini oluşturuyor.

Hayatının bir yılını bir hücrede tek başına geçirmek zorunda kalan bir tuğgeneralin yeniden üniformasını giyerek göreve başlaması önündeki en son engel, bu kararla birlikte aşılmış bulunuyor.

Konuyu tam olarak açıklayabilmek için biraz geriye dönelim. OHAL Komisyonu kararının konusu olan Tuğgeneral Adnan Arslan’ın mağduriyeti bu köşede ilk kez geçen 10 Kasım’da çıkan “FETÖ’den Mahkûm Olan Tuğgeneralin Masumiyeti Anlaşılınca” başlıklı yazıda değerlendirilmişti.

Darbe girişimi sırasında Tokat Bölge Jandarma Komutanı olan Tuğgeneral Arslan’ın dosyasının ilginç bir öyküsü var. Arslan, 15 Temmuz’da  ailesiyle birlikte Side’de tatil yapmaktadır. Karargâhına Ankara’dan gelen sıkıyönetim direktifinde darbecilerin hazırladıkları görevlendirme listesinde isminin karşısına gıyabında “Tokat Sıkıyönetim Komutanı” diye yazdıklarını öğrenir.

Arslan, maiyetindeki bütün subayları telefonla arayarak darbe faaliyetinin desteklenmemesi, sokağa araç çıkarılmaması, birliklere hâkim olunması talimatını verir.

Yazının devamı için tıklayın