Gündem

Hava yolu şirketlerinde 23 Haziran seferberliği

Pegasus ve Onur Air'ın ardından THY de 23 Haziran seçimlerine denk gelen biletlerin ücretsiz iptal edilebileceğini duyurdu

07 Mayıs 2019 14:44

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AKP'nin olağanüstü itirazı sonrası İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini iptal etti. Yeniden yapılacak olan seçimlerin tarihi 23 Haziran olarak belirlendi. Hava yolları şirketlerinden teker teker 23 Haziran'ı kapsayan dönemde alınan biletler için açıklama gelmeye başladı.

Pegasus ve Onur Air'ın ardından Türk Hava Yolları da, 23 Haziran seçimlerine denk gelen biletlerin ücretsiz değiştirileceğini duyurdu. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, yaptığı açıklamada "6 Mayıs tarihi ve öncesinde satın aldığınız, 20-26 Haziran 2019 tarihleri arasında gerçekleştireceğiniz İstanbul kalkışlı ve varışlı seyahatlerinizi, 15 Mayıs tarihine kadar masrafsız şekilde değiştirebilirsiniz" dedi.

Onur Air da yaptığı bir açıklamayla, seçim günün kapsayan biletlerin ücretsiz olarak değişiminin ve iptalinin yapılabileceğini duyurdu. Onur Air şu açıklamada bulundu:

"23 Haziran 2019 seçim gününü kapsayan tek yön veya gidiş-dönüş biletlerini 7 Mayıs 2019 tarihinden önce alan yolcularımız 1 Haziran’a kadar 0850 210 66 87 numaralı çağrı merkezimizi arayarak 15 Haziran - 15 Temmuz tarihleri arasında ücretsiz olarak değişiklik yapabilecek veya bilet ücretlerini kesintisiz iade alabilecektir.

Acenteler ve oteller de 23 Haziran'ı kapsayan dönem için rezervasyon yaptıran müşterilere sorunsuz şekilde para iadesi yapılacağını ya da uygun olan tarihlere kaydırma yapılacağını belirtti."

Pegasus, da sosyal medya hesabı Twitter üzerinden önceden alınmış 23 Haziran 2019'u kapsayan biletlerin kesintisiz iade ve iptal edilebileceğini duyurmuştu. Ayrıca 23 Haziran'a bağlı herhangi bir tarihe alınan dönüş biletlerde de aynı hakkın kullanılabileceğini açıkladı. Pegasus, "Talepleriniz için son tarih 31 Mayıs olup 0850 250 67 02 numaralı ücretsiz çağrı merkezimizi arayarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz" demişti. 


Yasa ne diyor?

Seçim kararından habersiz olarak daha önceden erken rezervasyon ile tatil planı yapanların, 'force majeure' olarak adlandırılan 'mücbir sebep' ilkesi gereğince seçimden dolayı gerçekleştirilecek rezervasyon iptallerinde ücretin tamamının iadesinin yapılması gerekiyor.

8.480 TL sınırı

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada vatandaşın satın aldığı tur veya otelde yaptığı rezervasyon için 8.480 TL'ye kadar olan ücreti için şirketten iade alamaması durumunda tüketici hakem heyetine başvurma hakkı olduğunu da belirtti. Bu ücretten daha fazlası için oluşan itlaflı durumlarda mahkeme yolu açık.

Ağaoğlu tur şirketlerinin vatandaş için yaptığı bazı kaçınılmaz harcamaların iade edilmeyebileceğini belirtirken bu durumu şöyle açıkladı: Örneğin yurt dışı rezervasyon için tur şirketi otele belli bir miktar para yatırıyor adınıza. 30 euro bir ücret olsun diyelim ki bu. Bunu geri alamazsınız.